Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Länsstyrelsen i Örebro län har tvingats säga nej till samtliga som sökt LONA-bidrag. Hör mer i klippet. Foto: Viktoria Kvarnbrant/SVT

Inga LONA-pengar till hotad biart i Kumla

Uppdaterad
Publicerad

I Kumla ville kommunen restaurera ett gammalt sandtag i Sannahed för att rädda en hotad biart, svartpälsbiet. Kommunen sökte pengar från länsstyrelsen, ett så kallat LONA-bidrag. Men precis som övriga som sökt så fick Kumla avslag.

Totalt i år vände sig åtta kommuner i Örebro län till länsstyrelsen för att söka bidrag till sammanlagt 14 olika naturvårdsprojekt. Samtliga fick avslag. Orsaken är att regeringen skurit kraftigt i budgeten för naturvårdande insatser.

Regeringen sänkte budgeten

Sedan starten 2004 har nästan 220 LONA-projekt genomförts i länet, där länsstyrelsen bidragit med hälften av kostnaden. Det kan handla om fågeltorn, hälsotrappor, vandringsleder, inventeringar med mera. Men när regeringen i år sänkte budgeten för naturvård så räckte inte pengarna och bidraget drogs in.

biologisk mångfald

– Det känns tråkigt, men än så länge har vi inte fått så mycket reaktioner. Men jag tror att kommunerna och föreningarna kommer börja reagera om man fortsatt få nej på sina ansökningar, säger Liv Hellquist, enhetschef för Art och landskap på Länsstyrelsen i Örebro.

Starta klippet för att höra mer om LONA och framtiden för det hotade svartpälsbiet i Sannahed.

Det här är LONA

2004 införde Naturvårdsverket LONA, ett bidrag för lokala naturvårdsinsatser som kommuner och ideella föreningar kan söka.

Länsstyrelserna administrerar bidraget.

Via LONA finns möjlighet att få upp till 50 procent i bidrag för att genomföra projekt till nytta för naturvård, friluftsliv och folkhälsa.

Källa: Naturvårdsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

biologisk mångfald

Mer i ämnet