Två av de fem elever som stängdes av i höstas har fortfarande inte fått komma tillbaka till skolan. Nu vill Askersunds kommun tvångsflytta dem till en skola i en annan kommun. Foto: Pontus Lundahl/TT

Ingen av pojkarna i Askersund tvingas till undervisning i annan kommun

Uppdaterad
Publicerad
Askersunds kommuns beslut om att flytta undervisningen för två 13-åriga pojkar till andra kommuner rivs nu upp i båda fallen. Det innebär dock inte att de automatiskt får komma tillbaka till skolan.

Det var i början av mars som Skolväsendets överklagandenämnd undanröjde beslutet i det ena fallet, på måndagen kom beslutet om den andra pojken.

Det innebär att ingen av dem kan tvångsförflyttas till skolor i andra kommuner.

Beslutet om att flytta pojkarna kom efter misstankar om att de planerat en skolskjutning. Åklagare valde senare att lägga ner ärendet med hänvisning till pojkarnas låga ålder.

Beslutet som överklagandenämnden fattat innebär dock inte automatiskt att pojkarna får komma tillbaka till skolan. Enligt skolchef Vendela Lehn kommer de att erbjudas en skolplacering i Askersunds grundskoleorganisation men det kan innebär allt från enskild undervisning i hemmet, enskild undervisning på skolan, undervisning i mindre grupp, byte av klass eller att en resursperson som följer med eleven hela dagarna.

Skolchefen medger dock att den undervisning pojkarna fått i hemmet varit dålig och kommer så fort som möjligt att se till att den blir fullgod igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tvångsförflyttning av elever i Askersund

Mer i ämnet