Den 25-åriga kvinnan (till vänster) dömdes till livstids fängelse av hovrätten för styckmordet i Askersund. Foto: SVT / TT

HD prövar inte styckmordsfallet

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen kommer inte pröva fallet kring det uppmärksammade styckmordet i Askersund. Därmed står den 25-åriga kvinnans livstidsdom fast.

I december förra året dömdes den 25-åriga kvinna av Örebro tingsrätt till 16 års fängelse för det uppmärksammade styckmordet i Askersund som inträffade den 18 juni förra sommaren.

Både kvinnan och åklagare överklagade domen till Göta hovrätt, som valde att skärpa straffet till livstids fängelse.

Styckmordet i Askersund

– Det är naturligtvis tråkigt. Det är två domstolar som kommit fram till två helt olika slutsatser, sa kvinnans advokaten Johan Eriksson till SVT Örebro då, och meddelade samtidigt att de skulle överklaga till Högsta domstolen.

Men Högsta domstolen väljer nu att inte pröva fallet. Därmed står 25-åringens livstidsdom fast.

För att Högsta domstolen ska pröva ett överklagande av detta slag krävs prövningstillstånd. Prövningstillstånd får meddelas om det är av vikt för ledning av rättstillämpningen att överklagandet prövas av Högsta domstolen. Därutöver får prövningstillstånd meddelas i undantagsfall, nämligen när det finns synnerliga skäl för en prövning i Högsta domstolen. Högsta domstolen har gått igenom materialet. Det har inte kommit fram något skäl att meddela prövningstillstånd”, skriver Högsta domstolen som skäl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Styckmordet i Askersund

Mer i ämnet