Foto: Monika Bruhn /SVT

Muddring av Hjälmaren dröjer

Uppdaterad
Publicerad

Det blir ingen muddring i Hjälmaren innan sommaren, det konstaterar tekniska förvaltningen i Örebro efter att ha fått besked om att deras ansökan om att vidga kanalen genom Hemfjärden måste utredas vidare. För båtägarna innebär det att många inte tar sig ut eller riskerar att gå på grund.

Det blir ingen muddring av Hjälmaren i sommaren, det rapporterar P4 Örebro.

I både Mellanfjärden och Hemfjärden är det så igentäppt att båtarna knappt tar sig igenom. För att underlätta något för båttrafiken redan i år ansökte därför Örebro kommun om att få muddra vid fyren Röda Tunnan.

Muddring av Hjälmaren

– Vi gjorde ansökan till Länsstyrelsen som nu har svarat att man måste gå vidare med en tillståndsprövning, förklarar Peter Lindqvist på tekniska förvaltningen för SVT Örebro. Då blir det en handläggningstid på ett halvår.

Vattennivån polisanmäld

Problemet är att muddringsmassorna är förorenade och att man därför måste vara väldigt försiktig med hur muddringen går till och var man lägger upp muddringsmassorna.

Två rederibolag och tre privatpersoner har polisanmält Hjälmarens Vattenförbund för den låga vattennivån. Detta för att för att förbundet, enligt anmälarna, inte följer den vattendom som gäller för sjön.

På rederiet M/S Lagerbjelke som bland annat ordnar populära båtturer på sommaren konstaterar man att sommarsäsongen är hotad om inget görs. 

– Just nu kan vi köra. Det är precis att det släpar i botten, men om vattennivån inte kommer upp till där den ska ligga finns en risk att vi inte kan genomföra våra turer i sommar, säger Jan-Erik Ekblad, Redieribolaget M/S Lagerbjelke.

Arbetet startar tidigast till hösten

Muddringsarbetet kan nu tidigaste genomföras till hösten.

– Sen har vi en ansökan om att muddra på två ställen vid Ässundet men där krävs det en dom i mark-och miljödomstolen så det kommer att dröja ett år i alla fall, säger Peter Lindqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Muddring av Hjälmaren

Mer i ämnet