Polisen utreder sexhandeln i Örebro. Foto: SVT

Internationella ligor kan ligga bakom kopplerihärva i Örebro

Publicerad

Internationella ligor misstänks styra delar av sexhandeln i Örebro. Polisen har inlett två förundersökningar om koppleri för att säkra ytterligare spår. Det här var P4 Örebro först med att berätta om under torsdagen.

Flera fall av människohandel- och kopplerihärvor har det senaste åren uppmärksammats i länet. Polisen har med anledning av ökningen skapat en särskild grupp som arbetar mot den här typen av brottslighet.

För lite drygt en måndag sedan anhölls en person i Örebro misstänkt för koppleri.

Nya uppgifter om internationella ligor

Under torsdagsmorgonen var P4 Örebro först ut med nya uppgifter om att internationella ligor misstänks ligga bakom delar av sexhandeln i Örebro.

Det är en internationell insats ledd av Europol, där Örebropolisen ingått, som lett fram till de här misstankarna.

Polisen bekräftar kopplingen

Tomas Johansson, chef för utredningssektionen vid polisregion Bergslagen, bekräftar att det finns en internationell koplling.

Under hösten deltog Örebropolisen i en internationell insats ledd av Europol mot prostitution.

Syftet med insatsen var att identifiera brottsoffer – kvinnorna som i många fall tvingas sälja sex.

– Vi identifierade 18 kvinnor varav 13 var från Sverige, några från Rumänien och några från Spanien, säger han till P4 Örebro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.