Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Per Cajander, överläkare – Cathrine Törnqvist, iva-sjuksköterska – Niklas Tradén, anestesisjuksköterska är några av de ansikten som de svårast sjuka covidpatienterna möter. Foto: SVT

Iva-personalens vädjan: ”Skärp er nu det sista!”

Uppdaterad
Publicerad

Medan vissa planerar resor till fjällen och glömmer bort munskydd kämpar andra för att rädda liv. På intensivvårdsavdelningen (iva) på USÖ uppmanar man nu länsborna att anstränga sig ytterligare en gång och hoppas att coronapandemin ebbar ut efter den tredje vågen.

Annonser, kampanjer och vädjan om att följa restriktionerna räcker bara ett tag. Den som besöker en större matbutik kan snabbt konstatera att den senaste lokala riktlinjen om att alltid bära munskydd i offentliga lokaler med många människor bara följs sporadiskt och av vissa.

Skickas till andra regioner

På Intensivvårdsavdelningen på USÖ kämpar personalen samtidigt för att räcka till för alla de patienter som behöver en vårdplats. Redan nu har patienter fått skickas till andra regioner.

– Jag tror inte folk förstår hur vi har det, säger anestesisjuksköterska Niklas Tradén. Speciellt inte när man hör om folk som bokar resor till fjällen till exempel.

Cathrine Törnqvist, iva-sjuksköterska, går ett steg längre och uppmanar till allmän uppstramning:
– Skärp er nu i det sista, säger hon. För nu hoppas vi att det är den sista ”vågen”. Och vaccinera er – det är det viktigaste.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet