Foto: Monika Bruhn /SVT

”Jag ville vara en bra chef”

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen inleddes rättegången mot den kommunchef som står åtalad för brott mot efterforskningsförbudet.

Den åtalade före detta enhetschefen i Lindesbergs kommun hade inte som syfte att ta reda på vem som skrivit insändaren utan istället svara på de frågor som togs upp i insändaren.

Hon ville vara en bra chef som medarbetarna vände sig till när det fanns frågor och problem, det här återkommer den tilltalade före detta enhetschefen till vid flera tillfällen under förhandlingarna på torsdagsförmiddagen.

JK-anmälan mot Lindesberg

Togs upp på personalmöte

Frågan gäller hur den före detta chefen uttryckte sig på ett personalmöte i mars förra året efter att en av hennes medarbetare skrivit en anonym kritisk insändare som publicerades i Nerikes Allehanda.

Den tilltalade minns inte riktigt hur hon ställde frågan men det kan ha varit något i stil med ”är det ni som ligger bakom det här”. Hon kommer inte ihåg om hon hade med sig en kopia på insändaren eller inte.

Enhetschefen kommer gång på gång tillbaka till att hon tyckte det var viktigt att ha en bra dialog med de anställda och att hon ville att de skulle komma till henne om det var problem. 

Inte fått information

I mars förra året när personalmötet ägde rum var enhetschefen ny som chef i kommunen och hon berättar att hon inte fått någon information från arbetsgivaren om efterforskningsförbudet. Hon är kritisk mot den bristfälliga introduktionen hon fick när hon började som chef.

– Om jag hade fått information om efterforskningsförbudet, hade jag aldrig ställt någon fråga, säger den före detta enhetschefen.

I förhör med den före detta enhetschefen har hon sagt att hon agerade på uppdrag av en högre chef. Det här togs upp av både åklagaren och advokaten under förmiddagens förhandlingar. Den tilltalade berättar om ett möte med sin chef och några övriga medarbetare där chefen frågade vem som skrivit insändaren och ifrågasatte varför arbetsgruppen istället inte pratat med behörig chef.

Den tilltalade berättar att hon uppfattade att den högre chefen också var frustrerad.

– Därmed kände jag ett indirekt uppdrag att prata med gruppen, säger den tilltalade.

”Redan visste”

Helena Hansson, den personliga assistenten som skrivit den anonyma insändaren berättar för rätten hur hon kände sig utpekad av den före detta enhetschefen under personalmötet och att det var därför hon trädde fram.

– Hon tittade på mig, det kändes som att hon redan visste vem som skrivit, säger Helena Hansson.

Helena Hansson berättar också att hon uppfattade den tilltalade som irriterad och arg när hon kom in på personalmötet. Den före detta enhetschefen berättar att hon var oerhört besviken. När det gäller att hon ska ha tittat på Helena Hansson hela tiden, berättar hon att det berodde på att Helena Hansson direkt berättade att det var hon som skrivit och därför var det naturligt att de hade ögonkontakt.

Både den tilltalade före detta chefen och målsäganden Helena Hansson beskriver att det följde en tuff period efter det som inträffat. Den tilltalade har varit sjukskriven en längre period och är nu tillbaka i sin gamla tjänst i kommunen. Då i mars förra året hade hon ett vikariat som enhetschef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

JK-anmälan mot Lindesberg

Mer i ämnet