Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
William Adolfsson, Pelle Handfast och Kenny Nordh jobbar alla runt om Järntorget. Här berättar de vad de tänker om torget. Foto: Anders Nord/SVT

Järntorget i Örebro kan stå inför förändring

Uppdaterad
Publicerad

Grått, livlöst och öde. Så upplever handlarna runt om Järntorget själva torget. Nu diskuteras en ny uppfräschning av den platta torgytan.
– Gör om, gör rätt men ta en sak i taget, säger Stina Storm, vd för City Örebro.

Näringsidkare runt om Järntorget i Örebro säger bland annat att handeln går bra och att känslan på torget blivit bättre efter att kamerorna kom upp.

”En färglös plats”

Järntorget beskrivs som trist, grått och att det inte blev som man hade hoppats med den renovering som genomfördes för knappt tio år sedan. Även Stina Storm, vd för City Örebro, är kritisk till hur resultatet blev.

– Det är en väldigt färglös plats. Fastigheterna runt torget är sagolika och tanken när man byggde om var också bra, med ett vattenhål på sommaren och en skridskobana på vintern. Tyvärr blev inte verkligheten som visionen var, så nu behöver man titta över det igen, säger hon.

Stina Storm, vd på City Örebro, ser flera förbättringsmöjligheter på Järntorget.

Flera saker kan förbättras

Hon lyfter bland annat att glasskiosken som finns på sommaren är populär och funderar på om man kan utveckla det mer, med fik eller annan servering. Även handeln runt torget är viktig.

– Det finns flera saker man kan göra för att förbättra torget. Det handlar om att skapa en bättre tillgänglighet men också om att skapa en trevligare yta. Vi märker att det skapat en bättre känsla på platsen bara av att ha vinterbelysningen tänd även under sommarmånaderna, säger Stina Storm.

– Jag skulle säga använd Kungsträdgården i Stockholm som förebild. Där händer det mycket på en plats som är offentlig och vi skulle kunna ha ett minikungstorg här i Örebro.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer