Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jenny-Ann Gunnarsson har varit med och startat den första dödsdoula-utbildningen i Sverige. Foto: Samuel Boström/SVT, Christine Olsson/TT

Jenny-Ann ville arbeta i dödens tjänst

Uppdaterad
Publicerad

Vad en doula gör vet nog de flesta, men vad en dödsdoula arbetar med är kanske inte lika känt för alla. En som vet är Jenny-Ann Gunnarsson. Hon är den första certifierade dödsdoulan i Sverige och beskriver yrket som en ”spindel i nätet” i livets slutskede.

– Se oss som en närstående – men vi är dock utbildade närstående.

Det var efter att hennes mamma hade dött, endast sex veckor efter att de fått veta att hennes cancer var obotlig som Jenny-Ann tog första steget till att utbilda sig till dödsdoula.

För tre år sedan genomgick hon utbildningen i England och har sedan dess verkat i ”dödens tjänst”, som hon själv uttrycker det.

Kan anlitas av både den döende och närstående

Den som först kontaktar en dödsdoula kan vara antingen den döende själv eller personens närstående. Och det är även i den första kontakten som man kan börjar tala om vilken typ av hjälp och stöd man önskar få från dödsdoulan – samt hur länge man önskar få den.

Jenny-Ann Gunnarsson berättar att det är upp till dödsdoulan själv huruvida man tar betalt eller inte, då vissa gör det volontärt medan andra tar betalt, eller kan ta emot en symbolisk summa för sina tjänster.

Startat egen utbildning

I dag har Jenny-Ann varit med och startat den första dödsdoula-utbildningen i Sverige, en privat utbildning som redan har lockat omkring 50 personer.

– Den är väldigt omfattande där man bland annat får lära sig om sorgbearbetning, medicinska termer och palliativ vård – samt hur man rent praktiskt tar hand om en avliden person. Man lär sig även att förhålla sig till sin egen död och utbildas i ämnen som mångfald, tro, kultur och andlighet.

Hör mer om vad en dödsdoula gör – och vilka reaktioner Jenny-Ann har fått på sitt yrke i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.