Att odla kan öppna upp för nya samtal. Foto: SVT

Jens projekt växer tack vare barnen

Uppdaterad
Publicerad

Det börjades som en misslyckad gerillaodling 2011 på den då lite trista innergården. Men barnen ser allt och Jens, som trodde att han kunde lägga ner sitt projekt när buskarna vissnat, fick snart tänka om. Fem år senare är innergården bland hyreslängorna i Lindesberg synnerligen prunkande – och till stor del ätbar.

Det har pågått fotbollsmatch på en av innergårdarna på Björkhyttevägen i Lindesberg. Men den är avbruten nu när Jens har kommit kånkande på en ung trädplanta. Alla barn som är ute möter honom med ett glada tillrop och ett bombardemang av frågor. Så har det varit med jämna mellanrum de senaste fem åren.

– Jag planterade utan att fråga 2011 och det kändes jättenervöst och det gick jättedåligt och jag gav upp. Men då frågade barnen: ”Vart tog buskarna vägen?”. Då tänkte jag att jag frågar hyresvärden och så fick vi genast pengar och plats och sedan har det blivit större och större, säger Jens Råberg.

Entusiasterna – SVT Örebro

Klimatprojekt

Nu finns ett 30-tal olika arter av ätbara växter, allt från kryddor, bärbuskar och fruktträd. Idag är det plommonträdet som skall få sin plats på gården. Barnen hugger gemensamt i med att gräva, vattna och hjälpa Jens med planteringen. För Jens är målen med projektet flera. Det främsta är klimatet.

– Jag skulle vilja att vi kan hämta mat här ute tillsammans och klara det med lokala resurser med en liten klimatpåverkan, säger Jens.

Ringar på vattnet

Hans engagemang har förutom hyresvärdens tillåtelse och direkta bidrag renderat en hel del frivilliga bidrag från människor som hört talas om projektet. Blommor och buskar har skänkts och Jens hämtar mossa som villaägarna dumpar i närheten och använder som täckmaterial.

Ytterligare ett skäl är förstås att fånga och förvalta det frö som såddes i och med barnens frågvisa påflugenhet när ”gerillaodlaren” var nära att lägga ner visionen för fem år sedan.

– Det var så roligt att höra en tjej som sa: ”Den här planterade jag och då var den jätteliten”. Att höra hennes stolthet och känna att barnen vet att det här har de byggt upp, det känns jättebra, säger Jens Råberg.

Det här är #Entusiasterna

I vår serie #Entusiasterna berättar på SVT Nyheter Örebro om människor med brinnande intressen. Vi vill rapportera om engagemang, drivkraft och eventuella nörderier.

Känner du någon som är en äkta entusiast? Eller brinner du själv för något? Kontakta oss!

Sök upp ”SVT Nyheter Örebro” på sociala medier, eller mejla en rad till orebro@svt.se. Det går även bra att ringa på 019-35 35 35.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Entusiasterna – SVT Örebro

Mer i ämnet