Johan Pehrson (L) på plats i Örebro efter upploppen: ”Känner stor sorg”

Uppdaterad
Publicerad

Johan Pehrson (L), partiledare för Liberalerna och från Örebro, känner sorg efter de våldsamma upploppen som ägde rum i centrala Örebro under långfredagen.

– Brandlukten där vi står nu hör varken hemma i min stad eller någon annan stad, säger han till SVT.

En ”våldsam cirkus” kallar han den rundresa som högerextreme Rasmus Paludan genomför i Sverige just nu, och som var orsaken till att motdemonstranter samlades i Örebro.

– Det viktiga nu är att man kan lagföra de personer som har ägnat sig åt det här. När man kapar polisbilar, bränner polisbilar och misshandlar poliser på det sätt som görs, då har det gått bortom en rimlig protest, säger Johan Pehrson (L).

Våldsamt upplopp i Örebro

Han vill även att man framåt ska se över vilka verktyg polisen har och hur dessa kan utvecklas för att liknande situationer inte ska hända igen.

– Vi måste titta på polisens taktik, att det måste vara fler poliser och pepparkulor. Det kan handla om allt för att få de här personerna att lugna ner sig.

Statsminister Magdalena Andersson (S) fördömde våldet i Örebro på fredagen. Hon sa då till TT att man ”Oavsett vad man tycker så får man aldrig ta till våld” skriver Andersson i ett uttalande till TT.

Även Miljöpartiets Märta Stenevi fördömer händelserna. ”Upploppen är fullständigt oacceptabla, och exakt vad Paludan vill åstadkomma.” skriver hon på Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamt upplopp i Örebro

Mer i ämnet