Johan Pehrson (L) om länsförbundens stöd i valet av ny partiledare

Publicerad

Liberalerna i Skåne vill se Nyamko Sabuni som ny partiordförande. Tidigare har flera förbund i Sverige ställt sig bakom kandidaten. Men beskeden oroar inte Johan Pehrson från Örebro, som även han kandiderat som ny partiledare.
– Jag fortsätter det här arbetet för jag brinner för att få leda det här partiet.

På lördagen besökte partiledarkandidaterna Nyamko Sabuni och Johan Pehrson Örebro för att prata om sina kandidaturer till att bli Liberalernas nästa partiledare.

Samma dag meddelade förbundsstyrelsen för Liberalerna i Skåne att 69 procent av medlemmarna lagt sin röst på Sabuni. Skåne har tillsammans med Västsverige och Stockholm en majoritet av ombuden på landsmötet den 28 juni där partiledarstriden avgörs.

På fredagen röstade medlemmarna i Västsverige fram Sabuni och på lördagen nominerades Sabuni av Liberalerna i Sörmland efter att hon vunnit förbundets medlemsomröstning.

”Jag känner mig trygg”

Johan Pehrson, partiledarkandidaten från Örebro, oroas inte av beskedet.

– Jag är noga med att jag tycker det finns tre bra kandidater som klarar uppdraget. Vi har olika ingångar, väldigt olika bakgrund och vi kanske ha olika ton i vårt samtal. Men alla tre klarar uppgiften så jag känner mig trygg med detta. Men vi ska se vad länsförbunden säger, de här medlemsomröstningarna tycker jag är viktiga men de är trots allt rådgivande, säger Johan Pehrson.

Vad tror du om dina chanser?

– Jag vill inte föregripa det arbete som länsförbunden nu gör. Jag kan ju notera att andra kandidater har gått bättre i provvalen men jag ska ha ett långt samtal med valberedningen här inom kort.

”Stor respekt för Erik och Nyamko”

Vad tror du om stödet från partiet i  Örebro?

– Det vill jag inte spekulera om. De känner mig sedan gammalt och när man röstar i sådana här val görs det alla möjliga överväganden. Det är klart att så långt har både Erik och Nyamko beskrivits som huvudkandidater och jag har stor respekt för det, de är fantastiska medkandidater.

Fakta: Så väljs ny partiledare för Liberalerna

Visa

Alla förbund ska presentera sitt förslag på ny partiledare men det slutgiltiga beslutet fattas av de 183 ombuden på det extra landsmötet.

Omröstningen hemlig. Även om de rekommenderats att rösta som majoriteten i deras förbund vill, är ombuden i slutändan fria att rösta på vilken partiledarkandidat de vill.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer