Nyamko Sabuni får Värmlands-liberalernas stöd. Foto: SVT

Värmlands liberaler har bestämt sig – stödjer Sabuni

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagens extra förbundsmöte röstade Liberalernas Värmlandsförbund för att Nyamko Sabuni bör utses till partiets nya partiledare.

De liberala medlemmarna i Värmland har röstat genom ombud och har fått vara med och påverka förbundets ställningstagande.

– Vi har gjort så att alla lokalföreningar har fått diskutera och haft möten. Det var en väldigt tydlig majoritet i Värmland som önskade Sabuni, säger Kjell-Åke Holdar, Liberalernas länsförbundsordförande i Värmland.

Landsbygd och näringsliv

– Nyamko Sabuni är kvinna, hon är karismatisk och hon är kunnig på näringslivssidan vilket är viktigt för oss i Värmland. Hon är den av kandidaterna som svarar bäst för landsbygdsfrågor vilket jag tror har påverkat hur medlemmarna tycker, säger Kjell-Åke Holdar som menar att partiets verksamhet har gått på tomgång efter Jan Björklund meddelade sin avgång.

– Vi hoppas att det blir en nytändning för partiet nu.

”Förvånande om hon inte blir vald”

Nyamko Sabuni fick 35 av 45 värmländska ombudsröster. Erik Ullenhag fick 6 av rösterna och Johan Pehrson en röst. Tre ombud avstod.

Nyamko Sabuni har också stark stöd ute i de andra förbunden i Sverige som har meddelat sitt beslut. Där ibland Skåne och Västsverige som har 22 respektive 33 ombud.

– Det är två mycket stora förbund. Om hon sen blir vald får vi ju se på landsmötet, men med så starkt stöd vore det förvånande om hon inte lyckats bli vald, säger Kjell-Åke Holdar (L).

FAKTA: SÅ HÄR VÄLJS LIBERALERNAS NYA PARTILEDARE

Alla förbund ska presentera sitt förslag på ny partiledare men det slutgiltiga beslutet fattas av de 183 ombuden på det extra landsmötet.

Liberalerna har 21 förbund. Varje förbund har ett antal ombud på vårt landsmöte som bygger på medlemsantal.

Omröstningen är hemlig. Ombuden är fria att rösta på vilken partiledarkandidat de vill.

Värmland har sex ombud jämfört med Skånes 22 och Västsveriges 33. Stockholm har 40 ombud.

Liberalernas extra landsmöte hålls den 28 juni.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.