Beslutet om att nominera Sabuni till partiledare för Liberalerna togs på Skånerådets möte på söndagen där 58 av de 68 ombuden röstade på styrelsens förslag.
– Liberalerna i Skåne har ställt sig bakom Nyamko Sabuni som ny partiledare. Nu väntar att processen med länsförbunden ska ta slut och sedan landsmötet i Stockholm den 28 juni, säger Torkild Strandberg, ordförande för Liberalerna i Skåne till SVT.
Medlemmarna röstade för
På lördagen vann Sabuni medlemsomröstningen i Skåne.
– Det var ett högt valdeltagande och ett tydligt resultat där Nyamko Sabuni fick 69 procent av rösterna. Utifrån detta föreslår vår förbundsstyrelse enhälligt att Sabuni väljs, sade Torkild Strandberg på lördagen.
Totalt kom 915 röster in, vilket är ett valdeltagande på nästan 44 procent. Erik Ullenhag fick 28 procent och Johan Pehrson 3 procent.
Striden avgörs 28 juni
– Det här valresultatet speglar en lust av förändring, man vill se en tydlig uppryckning efter flera års dåliga valreultat. Vi ser att Sabuni är den tydligaste garanten för att så ska ske, säger Torkild Strandberg.
Skåne har tillsammans med Västsverige och Stockholm en majoritet av ombuden på landsmötet den 28 juni där partiledarstriden avgörs. Ombuden förväntas rösta i linje med förbundens beslut, men i slutänden är det upp till varje ombud vilken kandidat de vill stötta.
Sabuni favorit i flera län
På fredagen röstade medlemmarna i Västsverige fram Sabuni och på lördagen nominerades Sabuni av Liberalerna i Sörmland.
På lördagen bestämde sig också länsförbundet i Värmland:
– Nyamko Sabuni är kvinna, hon är karismatisk och hon är kunnig på näringslivssidan vilket är viktigt för oss i Värmland, säger ordföranden Kjell-Åke Holdar till SVT.
Flera förbund har tidigare ställt sig bakom Sabuni, bland andra Jönköping, Östergötland och Gävleborg.
Ullenhag har hittills fått stöd från Uppsala.
Fakta: Så väljs ny partiledare för Liberalerna
Alla förbund ska presentera sitt förslag på ny partiledare men det slutgiltiga beslutet fattas av de 183 ombuden på det extra landsmötet.
Omröstningen hemlig. Även om de rekommenderats att rösta som majoriteten i deras förbund vill, är ombuden i slutändan fria att rösta på vilken partiledarkandidat de vill.
Källa: TT