Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
John Johansson (S) efter ännu en dödsskjutning: ”Händelser som vi tar på största allvar” Foto: Enana Alrafidai/SVT, SVT

John Johansson (S) efter dödsskjutningen i Vivalla

Publicerad

Det har gått tre år sedan Örebro kommuns politiker gick ut och lovade krafttag mot gängkriminalitet och skjutvåld. Trots det fortsätter dödsskjutningarna. Nu är kommunen på gång med en ny brottsförebyggande strategi.

På onsdagen sköts en ung man till döds i bostadsområdet Vivalla i Örebro. Nu har totalt fyra män mist livet i skjutningar i Örebro – på mindre än ett år.

SVT Nyheter Örebro har tidigare rapporterat om den nya brottsförebyggande strategin som tas fram i Örebro kommun. En av dem som varit delaktig i arbetet är John Johansson (S), ordförande i programnämnd social välfärd.

Bättre avhopparverksamhet

Omständigheterna kring dödsskjutningen i Vivalla är fortfarande oklara, men tanken med kommunens strategi är att den ska vara grunden för konkreta åtgärder.

– Det vi behöver göra nu är att se till att vi får en bättre avhopparverksamhet. En möjlighet för de här människorna som befinner sig i kriminella gäng att lämna den verksamheten, men också stärka arbetet med att stoppa nyrekryteringen till gängen, säger John Johansson.

Ministermöte om våldet

På fredagen ska han delta i ett nationellt möte för att diskutera hur man kan arbeta med att motverka våldet. De som deltar är inrikesminister Mikael Damberg (S), justitieminister Morgan Johansson (S), och kommunalråd från olika delar av Sverige.

I klippet: Så mycket satsas på brottsförbyggande insatser i Örebro kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dödsskjutning i Vivalla 2021

Mer i ämnet