Arbetet att strukturera om i kommunen är omfattande och tar därför lång tid, enligt John Johansson (S) Foto: Johannes Weckström / SVT

John Johansson (S): ”Vi jobbar med frågan”

Publicerad

Att förändra hemvårdens arbete tar lång tid, enligt John Johansson (S).

– Bra åtgärder har planerats, men alla har inte åtgärdats än.

Enligt John Johansson (S), ordförande programnämnd social välfärd, har Örebro kommun vidtagit flera åtgärder sedan Arbetsmiljöverket riktade den första kritiken för två år sedan.

– Vi fick allvarlig omfattande kritik. Vi har jobbat med frågorna och antalet punkter är färre i dag.

Först i höstas blev kommunen klar med ett strukturförändringsprogram.

– Vi ser över alternativa arbetssätt där medarbetarna ska kunna planera tiden mer själva. Och vi behöver jobba med frisknärvaron, det skulle också åtgärda vikariesituationen.

John Johansson anser att det finns mer att göra för att förbättra situationen för omvårdnadspersonalen. Men för enhetscheferna anser han att problemen är åtgärdade.

– Vi fick kritik för att cheferna hade för många anställda, men nu har nästan alla chefer 30 eller färre anställda. Och så måste de få bättre förutsättningar att leda arbetet, säger John Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.