Britt-Marie Balaj från fackförbundet kommunal i Örebro. Foto: SVT/arkiv

Facket om situationen i hemvården: ”Förskräckligt att bristerna inte åtgärdats”

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Örebro kommun jobbat med brister i hemvården i två års tid har man inte kommit till rätta med alla problem.

– Det är förskräckligt, säger Britt-Marie Balaj, ordförande Kommunal Örebro.

SVT Nyheter Örebro berättade i går att Arbetsmiljöverket åter hotar Örebro kommun med vite på grund av brister i hemvården. Tidigare har kommunen fått betala två viten på totalt 80 000 kronor. Det ena på grund av brister för omsorgspersonal, och det andra för deras överordnade – enhetscheferna.

Arbetsmiljöverkets första anmälan kom redan i januari för två år sedan. Representant för omsorgspersonalen är Britt-Marie Balaj, ordförande fackförbundet Kommunal Örebro.

– Vissa av våra krav har uppnåtts, men det är förskräckligt att alla brister inte är åtgärdade efter så här lång tid, säger hon.

Hon anser att kommunen till en början inte tog problemen på allvar, men att man nu jobbar med frågorna. Om problemen inte är åtgärdade i april hotar åter vite på totalt 300 000 kronor

– Jag har svårt att se att kommunen hinner klart i tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.