Foto: TT

Julia Kronlid (SD)

Uppdaterad
Publicerad

Plats fyra på Sverigedemokraternas lista

1. Vilka frågor är viktiga för dig/ditt parti att driva i EU-parlamentet?

– Vi är i grunden ett EU-kritiskt parti som inte vill se ett överstatligt EU utan ett mellanstatligt samarbete mellan självständiga nationer. Därför vill vi omförhandla Sveriges medlemskap så att vi kan behålla viktig frihandel men frigöra oss från överstatlighet på områden där Sverige är bäst lämpade att fatta de beslut som­­ rör våra egna medborgare.

EU-valet Tvärsnytt

– Så länge vi är med i EU vill vi såklart ändå vara med och påverka i EU-parlamentet. Det är fler än vi inom EU som är kritiska till EU:s ökade befogenheter över allt fler kompetensområden och jag menar att det är dags att Lissabonfördraget öppnas upp för förhandling och alla kompetensområden läggs på förhandlingsbordet så samtliga som berörs av EU får säga sitt om vad EU ska bestämma över och inte och hur långtgående EU:s makt ska vara över medlemsstaterna.

– För mig som arbetar med utrikespolitik anser jag det viktigt att Sverige fortfarande ska få ha en stark demokratisk och självständig röst i världen och inte helt och hållet lägga sig platt för en gemensam utrikespolitik i EU. Att ha en gemensam EU-linje efter konsensusbeslut i ministerrådet är en sak men vi är starkt kritiska till utvecklandet av en utrikestjänst med en egen utrikesrepresentant.

2. Varför tror du att så få röstar i valet till EU-parlamentet?

– Jag tror många upplever EU som en stor byråkratisk koloss långt bort från medborgarnas vardag. När det inte är EU-valtider, hörs och syns också väldigt lite i media om vad EU – parlamentarikerna gör och vilka frågor de driver.

3. Vad kan partierna göra för att få upp valdeltagandet?

– Vi behöver upplysa våra svenska medborgare om att oavsett vad man tycker om EU är det ett faktum att över 50 procent av de beslut som fattas nationellt och lokalt i någon form påverkas av EU.

– Ibland har EU:s överstatlighet medverkat till att Sverige fått försämra sin standard bland annat vad gäller djurskydd, då EU förbjudit Sverige att genomföra TBC kontroll av nötkreatur och tvingat Sverige att ta bort obligatoriska avmaskningen av djur in till Sverige!

– Vi måste få en debatt i Sverige om EU:s framtid, vill våra svenska medborgare se en utveckling mot en federal stat där våra självständiga nationer utraderas alltmer eller vill vi behålla vårt nationella självbestämmande.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet Tvärsnytt

Mer i ämnet