Kåge, 78, bytte lägenheten i Varberga mot husbil

Publicerad

Efter att ha bott i Varberga i 40 år tog Kåge Svensson ett radikalt beslut. När hans lägenhet renoverades ville han inte flytta tillbaka. Istället köpte han en husbil – som blev hans nya hem.

– Frihetskänslan är jättefin, säger Kåge Svensson.

Det var julen 2020 som Kåge Svensson flyttade in i sin husbil. Han hade funderat på köpet sedan han gick i pension för tio år sedan.

Han tog beslutet när han inte blev nöjd med renoveringen av lägenheten i Varberga.

– Det var vitt och väldigt kalt, och sovalkoven blev mindre så jag hade fått köpa ny säng. Det blev för dyrt att flytta tillbaka till lägenheten, säger Kåge Svensson.

Enligt Öbo:s egna siffror låg snitthyran för en trea i Varberga på 5600 kronor innan renoveringen. Efter renoveringen är snitthyran för en trea 7800 kronor.

Kritik mot hyreshöjningar

Gruppen Bostad för alla menar att Öbo renoverar för mycket, och att det i sin tur driver upp hyrorna i bostadsområdet. Kåge Svensson anser att hyresgästerna redan har betalt för underhåll genom hyran.

Öbos vd Ulf Rohlén förklarar att man satt av pengar till underhåll sedan Varberga byggdes – men säger att det går åt mer pengar.

– Det är en investering vi gör och det är en standardökning. Och då höjer vi hyran, säger Ulf Rohlén.

Enligt Öbo är det cirka 20 procent av hyresgästerna i Varberga som flyttat tillbaka till sina lägenheter efter renoveringen. Men att det skulle bero på höjda hyresnivåer är inte bostadsbolagets bild, uppger Ulf Rohlén.

– Man tycker det är jobbigt att hålla på och flytta, och sedan har man trivts i den nya lägenheten man har fått.

Billigare att bo i husbil

Kåge Svensson säger att han bor billigare i husbilen än han hade gjort i den nyrenoverade lägenheten.

– Jag har en tusenlapp mer av min pension att göra något för.

I klippet: Följ med när Kåge visar upp sitt nya hem – och tar med SVT:s team på en åktur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.