Ny NCC-rapport: Stort renoveringsbehov i miljonprogramsområdena

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet av lägenheterna i miljonprogramsområdena i Örebro län behöver rustas upp, visar en ny rapport från NCC. Enligt rapporten är cirka 15 000 bostäder i behov av upprustning.

– Det är väldigt många av lägenheterna som inte genomgått en omfattande renovering, säger Peter Höög avdelningschef på NCC.

Mellan 1965 och 1975 exploderade bostadsbyggandet i Sverige när ett stort antal lägenheter byggdes i det så kallade miljonprogrammet.

Den nya nationella rapporten från NCC bygger på siffror från SCB och visar att drygt hälften av lägenheterna i miljonprogramsområdena behöver rustas upp, det vill säga cirka 330 000 lägenheter.

– Det finns väldigt mycket värden i de här områdena som är det dags att ta vara på, och faktiskt skapa en modern boendemiljö också, säger Peter Höög.

NCC vill öka renoveringstakten

I 140 000 av lägenheterna i Sveriges miljonprogramsområden är renoveringsbehovet akut, enligt rapporten.

Är renoveringen av miljonprogramsområdena eftersatt?

– Ja, jag tycker det. Vi renoverar i en alltför långsam takt. Vi behöver öka takten.

I klippet: Hör Peter Höög berätta mer om det stora renoveringsbehovet – och vad NCC tycker att Sverige kan lära sig av Danmark.

Fakta

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.