Miljonprogrammet i Rinkeby. Foto: TT

FN varnar Stockholm för ”renovräkning” och slumområden

Uppdaterad
Publicerad

FN varnar Stockholm för konsekvenserna av att allmännyttiga fastigheter säljs ut till stora företag. Enligt FN:s observatörer riskerar det att leda till ”renovräkning” och slumområden.

Hyrorna har ökat markant i Stockholmsområdet de senaste tio åren. Detta uppges i synnerhet vara en följd av att nya ägare har höjt hyrorna efter renoveringar, vilket har lett till att människor inte längre har råd att bo kvar och tvingas flytta. Det framgår av det brev som regeringen och kommunala företrädare nu tagit del av, skriver Svenska Dagbladet. I brevet kallas det ”renovräkning” – en utveckling som även svenska forskare varnat för.

Brevets författare påpekar att det finns en skyldighet att säkerställa bostäder till rimliga priser för alla.

Politikerna om brevet från FN

Politiker i Stockholms stadshus har i Svenska Dagbladet gett sin syn på brevet.

Enligt socialdemokratiska oppositionsborgarrådet Emilia Bjuggren är det faktum att utvecklingen uppmärksammas av ett organ som FN ”en tydlig orossignal”. Enligt Bjuggren för inte den borgerliga majoriteten en bostadspolitik som är förenlig med Agenda 2030.

Erik Slottner, Kristdemokraternas gruppledare i stadshuset, menar att försäljning av kommunal egendom kan vara nödvändig för att staden ska ha råd med investeringar. Enligt Slottner kan beståndsförsäljning lyfta stadsdelar som bara har en hyresvärd.

Moderaraten tillika ansvarigt bostads- och fastighetsborggarråd Dennis Wedin tar allvarligt på vad han beskriver som ”relevant kritik” från FN, men öppnar ändå för fortsatta beståndsförsäljningar och betonar att den tidigare majoriteten inte klarade målen med allmännyttan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Miljonprogrammet

Mer i ämnet