Ison Glasgow: ”Bredäng för mig är styrka”

Uppdaterad
Publicerad

Artisten Ison Glasgow har bott i Bredäng i snart 15 år. Möjligheten att flytta har dykt upp men han har ändå valt att stanna.

– Varför ska man flytta när man känner sig bekväm, säger Ison Glasgow.

Hör honom berätta om kärleken till Bredäng i videon.

Ison Glasgows karriär

Ison Glasgow föddes i Queens år 1980 och var sex år gammal när han kom till Sverige. Som tonåring spelade han basket i Bredängs basketlag JKS. Det var där han träffade Felipe ”Fille” Leiva Wenger.

De fann varandra genom sitt gemensamma intresse för musik och började hänga i studion på Skärholmens ungdomsgård. De bildade hiphopduon Ison & Fille och rapkarriären satte fart.

Nytt album i vår

Genombrottet kom år 2002 med debutalbumet ”Vår sida av stan” och singeln ”När vi glider”. Sedan dess har Ison & Fille bland annat medverkat i Musikhjälpen, Allsång på Skansen och i TV4:s Så mycket bättre, som första duo i programmets historia.

De har även vunnit P3 Guld i kategorin årets hiphop/soul.

Hösten 2017 firade Ison & Fille sitt 15-årsjubileum med en stor konsert på Vasateatern och i maj släpps deras sjätte studioalbum.

Föreläser i skolor

Förutom framgångarna tillsammans har de båda även gjort solokarriärer.

Ison Glasgow var år 2012 värd för Sommar i P1 på Sveriges Radio där han pratade om sin uppväxt. Samma år var han jurymedlem och coach i sångtävlingsprogrammet X Factor på TV4.

Han har även, tillsammans med journalisten Emil Arvidson, skrivit självbiografin ”När jag inte hade nåt”. Ison har många gånger bjudits in till skolor runt om i landet för att föreläsa för elever som läst boken.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.