Var femte lägenhet har passerat 50 år utan upprustnining. Foto: SVT/Privat

Forskaren: Var femte lägenhet i miljonprogrammet måste renoveras akut

Uppdaterad
Publicerad

Var femte lägenhet i miljonprogrammet har nått sin tekniska livslängd utan att de fått någon större upprustning, det konstaterar Jenny von Platten vid det statliga forskningsinstitutet RISE.

Från mitten av 60-talet och tio år framåt byggdes ungefär en miljon bostäder i Sverige. Lägenheterna närmar sig nu sina tekniska livslängder på 50 år.

– Drygt hälften av alla lägenheter som byggdes under miljonprogramstiden har ingen registrerad renovering, det handlar om ungefär 400 000 lägenheter, och i ungefär 140 000 lägenheter är renoveringsbehovet akut, säger Jenny von Platten, doktorand vid det statliga forskningsinstitutet RISE.

Miljonprogrammet behöver rustas upp

I Stockholms län byggdes uppskattningsvis 180 000 bostäder under miljonprogramsåren, varav uppskattningsvis 150 000 lägenheter var i flerfamiljshus. I Västra Götaland byggdes cirka 110 000 lägenheter under samma period.

– Precis som för landet i stort har cirka 20 procent av både Göteborgs och Stockholms lägenheter från miljonprogramstiden överstigit sin tekniska livslängd på 50 år utan att någon större upprustning skett, säger Jenny von Platten.

Foto: SVT

60 procent av lägenheterna i Stockholms län har någon form av renovering registrerad medan motsvarande siffra för Västra Götaland är strax under 50 procent.

Det betyder att 60 000 lägenheter i Stockholms miljonprogram saknar registrerad renovering och kommer därför behöva renoveras de närmsta åren och i hälften av dem, det vill säga 30 000 lägenheter, är renoveringsbehovet akut, enligt Jenny von Platten.

Boverket beräknar kostnaderna för renoveringar av miljonprogrammen till mellan 300-500 miljarder kronor.

SVT rapporterade · Miljonprogrammet 50 år senare

Vad tänker ni om miljonprommets bostäder i Stockholm? Har ni lösningar på bristen på bostäder eller förslag till politikerna kring bostadsfrågor? Skriv till oss om era åsikter och erfarenheter.
10.45
Trodde aldrig att sossarna skulle sjunka så lågt, sälja ut allmännyttan är idiotiskt.
Socialdemokraterna i Stockholms stad är dock motståndare till dessa ombildningar. Majoriteten bestående av M, MP, L, KD och C är de som driver på.
11.29
Det är bra att ni tydliggör vilka som är för och emot förslaget, många Stockholmare vet inte vem som styr Stockholmstad.
Är emot ombildning men förstår behovet av variera bostadformer på samma stadsdel om vi ska bryta segregationen. Tyvärr har många boende i dessa områden inte dom ekonomiska förutsättningar till att köpa en bostad. Hyresrätter ger alla möjlighet till tak över huvudet till rimlig pris!
11.29
Med tanke på att många av dessa hus lär behöva stambytas inom en hyfsad snar framtid känns utförsäljningen som ett sätt för de allmännyttiga bolagen att lämpa över denna, ofta stora kostnad, på kommande bostadsrättsföreningar och nuvarande hyresgäster.
11.30
Det en ombildning gör i praktiken är att man gör folk hemlösa. Jag själv hade en hyresrätt i centrala Göteborg i 23 år. Nya grannar flyttade in i huset och bildade en bostadsrättsförening för att på så sätt få bort oss som ville ha kvar hyresrätten som bostadsform. De var också aktiva i hyresgästföreningen. Utfrysning, mobbning och trakasserier gjorde att vi gamla hyresgäster till slut drevs bort. Jag blev själv hemlös på det sättet för några år sedan, och jag fick flytta till en helt annan del av landet, fick mitt liv fullständigt raserat. När hyresrätter är så otillräckligt få som idag, borde det vara förbjudet med ombildningar. En tvingande lag borde finnas för detta, samt att också bygga billiga hyresrätter. Hyresvärdarna skulle inte heller få ställa krav på hyresgäster ang. inkomst och skulder, det gör i sig att många aldrig kommer in i bostadskön och får chans till en bostad.Varför går bostadskrisen aldrig att lösa?
11.46
Många är besvikna på Miljöpartiet som innan valet lovade att inte ombilda några lägenheter. Folk är rejält oroliga nu när de vikt ner sig. Jag hoppas att dom tar sitt förnuft till fånga och försöker stoppa dessa planer
12.59
vi behöver ha kvar hyresrätter i Stockholm. Alla kan inte köpa sina lägenheter, det måste finnas valmöjligheter vilken boendeform människor vill ha.
12.59
I vissa områden uppger politikerna att det endast handlar om ett litet antal hyresrätter som kan ombildas. "Det handlar om max 38 lägenheter i Sätra och 240 i Skärholmen som kan ombildas, sa Sara Grolander (MP)." (ur lokaltidningen Skärholmen Direkt, 29 mars)

Varför ska man då överhuvudtaget ombilda? Vad kommer det att tillföra mer än att skapa oro bland hyresgästerna? Om upplåtelseformen på 38 lägenheter är så viktig, bygg istället 38 bostadsrätter i dessa områden istället för att ombilda de få relativt billiga hyresrätter som finns kvar i staden.
13.00
Mycket bra förslag. Ombildningar i förorten motverkar ghettofiering och gör att de boende tar mer ansvar för sina lägenheter och fastigheter, men även för sin närmiljö.

Kommuner ska inte slösa skattepengar på att bygga kraftigt subventionerade hyresrätter åt folk som mycket väl skulle klara att betala, de ska ordna boende åt de svagaste som inget har.
13.02
Informationen om de här ombildningarna har varit mycket bristfälliga. Många i de här berörda områdena har invandrarbakgrund. Troligen har många inte förstått de intresseanmälningar för ombildning som de skrivit på. Det förekommer också mycket fusk i samband med ombildningar. Om bostadsrättsföreningen skickat in en intresseanmälan för ombildning så borde den kontrolleras. Alla hyresgästerna borde kontakta hyresbolaget och kontrollera så att inget fusk skett och ingen skrivit att några hyresgäster vill ombilda som inte vill det. De hyresgäster som har ändrat sig borde också kontakta hyresbolaget och klargöra det innan hyresbolaget tagit beslut om intresseanmälan. Allt som gäller ombildningarna borde gå korrekt till.

En byggnads tekniska livslängd...

Visa

...är i praktiken livslängden hos byggnadens olika komponenter, såsom fasad, tak, fönster, avloppsstammar, interiör med mera.

Det är många faktorer som spelar roll för hur snabbt slitage uppstår, vilket i sin tur påverkar om komponenter behöver repareras eller bytas ut.

Källa: RISE, Research Institutes of Sweden

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Miljonprogrammet

Mer i ämnet