Hör pensionerade distriktsläkaren Malene Pahl berätta om sitt inhopp på infektionskliniken i videoklippet. Foto: Johannes Weckström /SVT

Pensionerade läkaren rycker in under coronapandemin – har ringt 700 samtal

Uppdaterad
Publicerad

Region Örebro län annonserade efter personer med vårderfarenhet för att stötta under coronapandemin. Pensionerade läkaren Malene Pahl i Askersund kände att hon hade mer att ge och kontaktade infektionskliniken på USÖ.

Det var i början av mars som pensionerade distriktsläkaren Malene Pahl ringde till sjukhuset efter att ha sett en annons i tidningen.

– Jag fick tala med avdelningschefen för infektion. Några timmar senare ringde biträdande chefen, Ingrid Ziegler, och bad mig komma, berättar Malene.

Ej patientnära arbete

Mötet fick ett positivt utfall. Det fanns ett stort behov av att kontakta patienter.

–  I och med att hon närmar sig ålder för riskgrupp så ville vi inte ha in henne i patientarbete. Då fick hon ta hand om att svara ut prover för framför allt vårdpersonal som provtagits för coronavirus, säger Ingrid Ziegler.

Meddelar provsvar

Malene utrustades med mobil, dator och en diktafon i hemmet. Nu har hon ringt runt 700 samtal och möts ofta av tacksamhet.

– De två första veckorna har jag ringt personer som fått negativa provsvar, sedan även personer som haft positiva svar och meddelat vad de får och inte får göra. Jag har även hört mig för hur de kan ha smittats för att kunna spåra smittan, berättar Malene.

– Jag tycker det är viktigt det jag har gjort, vad jag fortfarande gör och jag kan få ge något tillbaka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

En ovanlig vardag – Örebro

Mer i ämnet