Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu ska man se över möjligheten att tredubbla elproduktionen på kraftvärmeverket i Karlskoga. Hör Sebastian Cabander, vd på Karlskoga energi och miljö, berätta mer i klippet. Foto: SVT

Karlskoga energi och miljö inleder förstudie – kan tredubbla elproduktionen

Publicerad

Kommunägda Karlskoga energi och miljö ska under året genomföra en förstudie om att tredubbla elproduktionen i sitt kraftvärmeverk.

– Kriget i Ukraina har accelererat priserna och elbehovet, säger vd Sebastian Cabander.

Om elproduktionen ska kunna tredubblas innebär det att kraftvärmeverket i Karlskoga kommer behöva byggas ut. Det handlar om en stor investering. Men i den förstudie som kommer genomföras under året kommer man bland annat ta reda på om det är värt det.

– I förstudien vill vi både säkra fjärrvärmen och ångan till försvarsindustrin, men också titta på en tredubblad lokal elproduktion i samband med det. Det är ett spännande sätt att göra det vi kan som elbolag för att möta den här eleffektbristen, säger Sebastian Cabander.

Väljer man att gå vidare med förstudien kommer det behövas politiska beslut innan en utökning kan bli verklighet.

– Om allt skulle gå som på räls kan det handla om fem till sju år innan vi har något nytt på plats, om jag gör en gissning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.