Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Två elintensiva företag kontaktat Karlskoga kommun under hösten har fått nej till att etablera sig. Elen räcker inte. Hör kommunstyrelsens ordförande, Tony Ring (M), berätta mer. Foto: SVT

Karlskoga säger nej till nya företag – saknas effekt i elnätet

Uppdaterad
Publicerad

Under hösten har två elintensiva företag kontaktat Karlskoga kommun och sagt att de vill etablera sig. Men kommunen har tvingats säga nej, på grund av att det saknas effekt i elnätet. På sikt tror kommunstyrelsens ordförande, Tony Ring (M), att det ändå kommer lösa sig.

Tony Ring vill inte avslöja vilken typ av företag det är som visat intresse för att etablera sig i Karlskoga. Inte heller vill han berätta hur många arbetstillfällen det skulle inneburit.

– Vi har fått förfrågningar om etableringar som är elintensiva. Vi är positiva till alla som visar intresse för kommunen, men här är det ett större problem som en kommun inte kan lösa. Det är ett problem vi ser i hela landet, säger han.

Det lokala elnätet i Karlskoga ägs av det kommunala bolaget Karlskoga energi och miljö. De har en skyldighet att ansluta nya kunder, men eftersom effekten saknas i dagsläget hindrar det etableringar just nu.

– Vi säger inte nej i den bemärkelsen, men att ha en plikt att ansluta betyder inte att man kan lösa det från en dag till en annan, säger Sebastian Cabander, vd på Karlskoga energi och miljö.

Kan lösas på sikt

Eftersom effekten i Karlskoga inte räcker till för elintensiva företag att etablera sig måste Karlskoga energi och miljö gå till den överliggande nätägaren, Ellevio, och utöka den abonnerade effekten i Karlskoganätet.

– Det är tidsaspekten som ofta gör att ett företag tittar på en annan etableringsort. Men problemet är ju likartat över hela landet, säger Sebastian Cabander.

Enligt Tony Ring är företagen som kommunen nu fått säga nej till beredda att vänta på att effektfrågan blir löst.

– Vi trodde att de skulle söka sig vidare direkt. Men i och med att problematiken är likartad på många ställen är man, som jag förstår, fortfarande intresserad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.