Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är elproduktionen beroende av att det går åt fjärrvärme – starta klippet för att följa med till Karlskoga energi och miljö och se produktionschefen Magnus Eklind förklara hur det funkar. Foto: SVT

Kraftvärmeverket ökar elproduktionen – men har outnyttjad kapacitet kvar

Uppdaterad
Publicerad

Under valspurten handlade mycket av energidebatten om kärnkraft mot vindkraft. Men landets kraftvärme är en outnyttjad elkälla som kan motsvara en kärnkraftsreaktor. Nu planerar kraftvärmeverket i Karlskoga att öka sin elproduktion – och på Eon i Örebro ser man över vad man kan göra.

Det svenska kraftvärmesystemet byggdes ut under 1960-, 70- och 80-talen. Anläggningarna placerades i städerna för att förse invånarna med värme och el.

– Kraftvärmen behöver inte byggas, den finns redan i städerna där effekten behövs. Förutom att producera värme och el skapar de också en stabilitet i elsystemen, säger Magnus Eklind, produktionschef på Karlskoga energi och miljö.

Anläggningarna kan producera mer el än i dag. Men kraftvärmebolagen vill ha en balans mellan fjärrvärme- och elproduktion – därför styrs elproduktionen till stor del av hur mycket fjärrvärme som behövs. Enligt Magnus Eklind är orsakerna till det lönsamhet, olika tillstånd och i vissa fall tekniska begränsningar.

Ökar elproduktionen

Men med rådande energipriser ser Karlskoga energi och miljö en möjlighet att producera mer el. I dagsläget räknar man med att öka elproduktionen upp till sex procent, vilket motsvarar förbrukningen för ytterligare cirka 150 villor.

– Elpriserna som är nu och kan förväntas framåt gör att vi prioriterar på ett annat sätt. Till exempel finns det nu tillfällen där vi kommer prioritera el före annan produktion.

Även hos Eon på Åbyverket i Örebro ser man över elproduktionen, men det är oklart hur mycket som går att göra.

– Elen är en biprodukt i värmeproduktionen. Men vi ser över vilka optimeringar vi kan göra för att få ut mer el, säger Björn Persson, regional kommunikationschef på Eon.

Socialdemokraterna och Moderaterna har båda föreslagit att skatten på avfallsförbränning ska tas bort. Moderaterna vill även ta bort skatten på bioolja. Detta kan leda till att Karlskoga energi och miljö kan räkna hem mer elproduktion.

– Det skulle absolut påverka oss, när vi står och ska prioritera mellan el och värme så spelar prisnivåerna roll i valen vi gör, säger Magnus Eklind.

I klippet svarar Magnus Eklind på varför Karlskoga energi och miljö inte producerar ännu mer el.

1/ Kraftvärme går ut på att vatten värms upp, oftast genom eldning av biobränslen och avfall.

2/ Ångan som skapas driver en turbin och i en generator produceras el.

3/ När ångan passerat turbinen värmer den upp vatten som cirkulerar i fjärrvärmenätet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Prischocken i Örebro län

Mer i ämnet