Enligt Greger Johansson, projektledare på Bergslagens Solpark AB, väntar man ännu på besked om den planerade stora solcellsparken i Hällefors kan kopplas in på elnätet. Foto: SVT

Oklart om elnätet klarar planerad solcellsanläggning i Hällefors

Uppdaterad
Publicerad

På flera håll i landet projekteras för allt mer hållbar elproduktion. Samtidigt ska det fasta nätet klara av att härbärgera kraften som genereras. I Hällefors väntar man fortfarande på besked från elnätsägaren om planerade stora solcellsparken.

– Vi är precis i det skedet i processen att få besked av Ellevio som är nätägare, säger Greger Johansson som är projektledare för Bergslagens Solpark AB

Nyligen presenterades en avsiktsförklaring mellan Hällefors kommun och företaget Bergslagens Solcellspark AB. I ett industriområde i Hällefors projekteras det för en av de hittills största solcellsparkerna i landet. Men frågan är nu om sladden kan kopplas in på det allmänna nätet.

– Vi har tittat på de förutsättningar som finns från vårt håll. Sen vet vi ju inte hur kapaciteten ser ut för Ellevio i just det området. Vi tolkar det som att det skulle kunna vara gynnsamt. Men det är ju otroligt mycket alternativa elkällor som ska kopplas på nu under en kort period, säger projektleraden Greger Johansson.

Kan äventyra affärerna

Anläggningen kommer att ha en beräknad leveranskapacitet på 12 GWh per år när den står färdig. Men det förutsätter att elnätet klarar tillskottet.

– Om vi nu får ett negativt besked så får vi utgå från den informationen och se om vi kan flytta på den eller göra någon annan förändring. Vi får ju anpassa oss efter det besked som kommer.

Men det kan äventyra era affärer om det inte går att leverera det ni producerar?

– Ja, det är klart. Förutsättningen är ju att vi kommer ut på nätet, så är det.

Trots ovisshet: ”Full fart framåt”

Just tillståndsprocesserna är långa och det är något regeringen nu vill förändra. Solcellsprojektet i Hällefors hoppas besked inom kort.

– Vi behöver ju ha ett besked, med respekt för att de har otroligt hög belastning med många ärenden som ska godkännas. Vi hoppas på ett preliminärt besked innan semestern och ett definitivt besked i augusti.

Innebär det att ni pausar?

– Nej, det är full fart framåt som gäller. Vi utgår från att vi kommer kunna genomföra projektet, säger Johansson.

I klippet svarar energiministern på hur kapacitetsbristen ska lösas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Energiminster Khashayar Farmanbar svarar på om kärnkraften ska klassas som hållbar eller inte i Agenda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.