Den som vill ha tillgången till kommunala marken måste har djur som fodret kommer att gå till. Foto: TT

Karlskoga kommun erbjuder gräs till djurägare

Uppdaterad
Publicerad

Vädret har gjort det svårt för djurägare att få ihop bete. I torkan som råder erbjuder nu Karlskoga och flera andra kommuner i länet lantbrukare att ta gratis gräs på kommunal mark.

I förra veckan informerade Örebro kommun om att de erbjuder ytor där lantbrukare kan hämta gräs. Även Länsstyrelsen i Örebro har agerat genom att starta en foderförmedling för att förhindra foderbrist. 

Nu erbjuder även Karlskoga kommun djurägare i kommunen att gratis för tillgång till bete och gräs på kommunal mark. Kommunen har inventerat och tagit fram i första hand mindre ytor, men även ett fåtal större. Det är i huvudsak ytor som lämpar sig för att slå hö, men är även möjliga för bete, skriver kommunen på sin hemsida.

Djurägare som får tillgång till den kommunala marken kommer få teckna ett kortsiktigt arrendeavtal och det är inte tillåtet att hämta gräs för försäljning. Kommunen kommer behandla ansökningarna i turordning och hänvisar djurägare att höra av sig om man vill ha tillgång till betesmarken.

Även Samhällsbyggnad Bergslagen ger möjlighet att skörda gräs på kommunala ytor i de fyra kommunerna Hällefors, Ljusnarsberg, Nora och Lindesberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.