Lamm nummer 13131 återlämnades till ägaren efter en omtumlande natt. Foto: Peter Comstedt /SVT

Kidnappade lamm – nu åtalas fyra män

Publicerad

I våras upptäckte boende på en gård i södra Örebro att obehöriga befann sig i deras fårhage. Kort därefter kunde polisen stoppa en bil med fyra män i – och ett levande lamm i bagageutrymmet.

Nu åtalas de fyra männen för stöld vid Örebro tingrätt. Åklagaren menar att alla fyra inblandade begick gärningen i samförstånd med uppsåt att stjäla.

Lammet tillbaka i hagen samma dag

Lammet tillhör lantbrukaren Henrik Nordqvist. Han fick ett samtal av sin dotters man vid fyra-tiden på morgonen den 11 maj förra året som berättade att obehöriga befann sig i fårhagen.

Innan Henrik Nordqvist hunnit fram till hagen försvann gärningsmännen i en bil, som kort därefter kunde stoppas av polisen.

– Vi är rätt snabbt på plats och stoppar en bil i närheten. I bilen sitter fyra män och lammet hittas levande i bagageluckan och kan återlämnas till ägaren, sa Jan-Åke Sjöström, vakthavande befäl vid polisens regionledningscentral i Örebro, till SVT Nyheter Örebro i maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.