Kjell Johansson har hittills sett 209 fåglar. Foto: Thomas Wedin, SVT

Kjell tävlar i fågelskådning

Publicerad

Kjell Johansson från Garphyttan har spanat på fåglar sedan slutet på 90-talet. Nu leder han Nerikes ornitologiska förbunds tävling, där ett 15-tal fågelskådare tävlar om att se flest fågelarter under ett år.

– För mig är det är det en utmaning att lära mig mer om olika arter. Sedan finns det ju ett tävlingsmoment i det här också, säger Kjell Johansson som hittills sett över 200 fåglar.

– Det är nästan ett samlarbeteende skulle jag säga. Det är kul att mäta sig med andra och försöka samla på sig så många arter som möjligt.

Entusiasterna – SVT Örebro

Tävlingsdeltagarna måste ta sig till fåglarna på ett miljövänligt sätt. Antingen åka kollektivt, cykla eller gå. Kjell Johansson har alltid med sig cykeln, till och med på jobbet, och han är alltid redo att rycka ut när han får ett fågeltips.

Och naturligtvis ringer telefonen och ett tips kommer, precis när reporter Thomas håller på med reportaget.

– Vad säger du? Men okej! Tack för att du ringde. Jag kommer på en gång. Hej då, säger Kjell och hoppar upp på sin cykel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Entusiasterna – SVT Örebro

Mer i ämnet