Klänningen blev Linns räddning

Uppdaterad
Publicerad

Gravida Linn Andersson och hennes mamma gick på Drottninggatan bara några sekunder innan lastbilen forcerade fram. Helt ovetandes om vad som väntade gick de in i en butik när terrordådet inträffade.

– Folk sprang in i butiken och låg på golvet och grät, säger Linn Andersson.

19-åriga Linn och hennes mamma hade åkt från Frövi till Stockholm för att shoppa och umgås under helgen. Men resan tog snabbt en annan vändning. Efter att de varit inne och handlat på Åhléns strax efter halv tre köpte de fika och började gå längs Drottninggatan.

– Jag fick syn på en klänning inne i en affär mitt emot Åhléns och precis när vi kommit in hör jag hur det låter jättehögt, som en bomb. Sen börjar människor att springa in i butiken och sen ser jag något stort vitt och blått som åker förbi, säger Linn Andersson.

Terrordådet i Stockholm

SVT Play: Se ett längre inslag med Linn Andersson här.

Klarade sig oskadd

Övervakningsbilder från närliggande butiker visar paniken som uppstod när lastbilen i hög fart försökte köra över människor.

– Folk sprang in i butiken och låg på golvet och grät. Jag ringde direkt till min pojkvän och sa att jag kanske dör nu, säger Linn Andersson.

Se övervakningsbilderna här – VARNING för starka bilder

Hittills är det fyra personer som har dött och runt tio skadade. Men Linn och hennes mamma klarade sig utan fysiska skador.

– Till en början blev jag mest chockad förstod inte vad som hände, sen började folk gråta och allt såg ut som en krigszon.

Uppstod panik

Kunder och de andra som tog sin tillflykt in i butiken fick stanna kvar en stund innan de lotsades vidare av polis men på väg mot Hötorget uppstod panik på nytt.

– Det kom människor som skrek att det var skottlossning på Fridhemsplan. Jag får en klump i magen när jag tänker på det. Det är hemskt och inget man vill att någon ska uppleva, säger Linn Andersson.

”Hör sirener i huvudet”

Linn är gravid i fjärde månaden och tacksam över att både hon, hennes mamma och fostret överlevde. På sin blogg har hon skrivit om händelsen och fått många reaktioner, bland annat från en anhörig till en av de avlidna.

Samtidigt har händelsen påverkat henne kraftigt.

– Jag hör sirener i mitt huvud och när jag gick till bussen idag såg jag en blå och vit lastbil och då fick jag panik. Jag hoppas att det försvinner för jag vill att kärleken ska övervinna hatet liksom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet