Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det kommer att skjutas betydligt mer i Villingsberg när det nya artilleriregementet är på plats i Kristinehamn.

Klart: Villingsberg blir utbildningsplats för värnpliktiga

Uppdaterad
Publicerad

Villingsberg blir nu en tillfällig lösning i etableringen av Bergslagens artilleriregemente i Kristinehamn. Där ska hundra värnpliktiga per år utbildas från och med våren 2024, meddelar Skaraborgs regemente.

I början av året presenterades skogsområdet Harberget öster om Kristinehamn som platsen för det nya regementet. Regementen väntas vara i drift 2029, men fram tills dess ska värnpliktsutbildningen bedrivas på tillfällig plats. Nu är det bestämt att platsen från och med 2024 blir Villingsberg.

Enligt ett pressmeddelande från Skaraborgs regemente valdes platsen av flera orsaker, däribland möjlighet till tillväxt och ekonomiska aspekter. Karlskogas kommunstyrelsordförande Tony Ring (M) har inte varit delaktig i beslutet. Men han tror att det kan föra med sig en och en annan ny kommuninvånare.

– Jag blev lite förvånad faktiskt, lite tagen på sängen, svarar han på SVT:s fråga om hur beskedet mottogs.

Artilleriutbildningen av värnpliktiga pågår sedan tidigare i Skövde, men ska nu alltså flyttas till Villingsberg. I samband med det ska temporära lokaler och permanenta byggnader byggas.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sven Antonsson, etableringsansvarig för A9 i Kristinehamn berättar mer om nya Noraskogs kompani i videoklippet. Foto: Johannes Weckström /SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer