Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sven Antonsson, etableringsansvarig för A9 i Kristinehamn berättar mer om nya Noraskogs kompani i videoklippet. Foto: Johannes Weckström /SVT

Här övar de för första gången på att skjuta med skarp artilleripjäs

Uppdaterad
Publicerad

Ett kompani från P4 Skaraborgs regemente har gjort sina första övningar att skjuta med skarp artilleripjäs vid Villingsbergs skjutfält. Kompaniet kommer nu flyttas från Skövde och tillhöra det nya regementet A9 i Kristinehamn.

Det är inget kanonväder, men strax innan skjutövningen upphör regnet vid Villingsbergs skjutfält mellan Karlskoga och Örebro.

Det är helt stilla i skogen. Men i stridsledningsfordon och kommunikationssystem råder motsatsen. Systemen matas med viktig data för att så precist som möjligt destruera målet tio kilometer bort.

De unga värnpliktiga som rest hit från P4 vid Skaraborgs regemente ska snart avfyra en av sina första skarpa granater med artillerisystemet Archer.

– Nu får ni vara beredda! Nu skjuter de strax, säger övningsledaren Christian Nordlund.

Trettio sekunder innan nedslag

Vi står på behörigt avstånd och vet inte vad som väntar. Ett vitt moln omger plötsligt de två kamouflagefärgade fordonen och två öronbedövande knallar kommer direkt efter.

Trettio sekunder förflyter medan ljudet ekar ut och så hörs åter dova smällar, men nu långt bort. Granaterna har slagit ner.

– Första gången man övar är det förstås en viss grad av nervositet. Men det är också en väldigt stor spänning i att vilja komma igång och öva, fylla på sina första gånger med skarp ammunition, säger Nordlund.

Skjutveckor på Villingsberg

Den här gruppen värnpliktiga och officerare ska bli det nya Noraskogs kompani som i sin tur tillhör nystartade A9 i Kristinehamn.

– Vi kommer utföra huvuddelen av våra artelleriskjutningar i Villingsberg. Det innebär att vi kommer ha ett antal skjutveckor här ute, säger Sven Antonsson som är etableringsansvarig.

Kommuner och boende runt skjutfältet oroas över att försvaret ansökt om att utöka skjutverksamheten och att kommer låta mer, vad säger du om det?

– I det stora hela tror jag inte man kommer märka så stor skillnad runtomkring, men det är klart att militär verksamhet låter men vi gör ju vårt bästa för att det inte ska låta, säger Antonsson.

Värnpliktige William Marcusson, 20 år, basar över en av försvarets ammunitionsbilar. Han är redo att ladda artilleripjäsen Archer som snart rullar in på planen på Villingsbergs skjutfält. Hör vad han tycker om livet i det militära i videoklippet ovan. Foto: Johannes Weckström /SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer