Försvarets planer för Villingsberg oroar i Örebro och Nora

Uppdaterad
Publicerad

I både Örebro och Nora höjs nu röster som uttrycker oro över försvarets planerade utökning av Villingsbergs skjutfält. Bland annat väcks frågor om hur expansionen kommer att påverka friluftslivet och möjligheterna att bygga nya bostäder.

När Bergslagens Artilleriregemente A9 i Kristinehamn startas upp kommer behovet av att öva på Villingsbergs skjutfält att öka markant. Inför starten nästa år har Försvarsmakten begärt in synpunkter från Länsstyrelsen i Örebro, som in sin tur frågat kommunerna kring skjutfältet om deras åsikter.

SVT Nyheter Örebro har tidigare berättat om hur man i Karlskoga ser på situationen. Kommunalrådet Tony Ring (M) har sagt sig vara övervägande positiv även om han är medveten om att bullerstörningarna kommer att öka.

I Örebro och Nora är man betydligt mer bekymrade.

Hindrar byggande

I Nora kommuns svar till länsstyrelsen framgår att man är kritiska till att bullerstörningarna kommer att öka i de tre byarna Dalkarlsberg, Skrikarhyttan och Älvshyttan. Främst eftersom det är utvecklingsområden i kommunens planering, där man vill öka antalet boende och servicen.

Örebro kommun menar att man bör göra en helt ny prövning av tillståndet enligt miljölagen. Det nuvarande har gällt sedan 1998.

Ullis Sandberg (S) som är ordförande i programnämnd Samhällsbyggnad menar att Försvarets ökade verksamhet kan påverka både friluftslivet i Kilsbergen och möjligheterna att bygga bostäder i exempelvis Garphyttan negativt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.