Foto: SVT

Tar tid att få veta omfattningen på läckan

Uppdaterad
Publicerad

Natten till söndagen upptäcktes att avloppsvatten kommit in i dricksvattenreservoaren i vattentornet Svampen. Nu uppmanas alla i Örebro med omnejd att koka vattnet innan man använder det

– Vi kommer inte veta så mycket mer om själva kvalitetsfrågan på vatten förrän på måndag morgon, för det är först då som vi ser resultatet av proverna som är tagna, säger Lars Ferbe, som är chef på vattenverket i Örebro.

Under tiden uppmanas alla i Örebro med omnejd att koka vattnet som en säkerhetsåtgärd.

Avloppsläckan Örebro

– Vi vet ju att vi haft ett läckage i reservoaren som är förbunden med nätet, men det är natt och det är låg förbrukning och vi har också vänt strömmarna, säger Lars Ferbe.

– Vi måste avvakta de här proverna. Det är det enda säkerhet vi kan ha, om vi lyckades hindra det innan eller om det har smitit ut på nätet.

Avloppsvattnet som kommit ut i dricksvattenreservoaren kommer från restaurangen på toppen av Svampen. Den har både köksavlopp och toaletter som leds ut ur Svampen via skaftet, som är hisschakt och trappor. Men på vägen ner har avloppsledningen läckt. Avloppsvatten har runnit ut och letat sig fram till en spricka i betongkonstruktionen och där letat sig ner i reservoaren.

– Det är oerhört svårt att förebygga just det här eftersom det är dubbla fel, men så här i efterhand får man titta på sådan saker också och se till att det inte kan hända, säger Lars Ferbe.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Avloppsläckan Örebro

Mer i ämnet