Boende med kommunaltvatten från Fjugesta behöver koka sitt vatten. Foto: svt/arkiv

Dricksvattnet i Fjugesta måste kokas: ”Avföringsbakterier man blir magsjuk av”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen har upptäckt koliforma bakterier i vattentornet i Fjugesta. Därför uppmanas alla med kommunalt vatten från Fjugesta att koka sitt vatten. Detta gäller Fjugesta, Gropen och Kvistbro.

Vattentornet har stängts av och ska tömmas efter att det har uppdagats kolibakterier i det kommunala vattnet i Fjugesta. Tornet kommer därför saneras, sedan ska nya prover tas och godkännas. Och enligt Lekeberg kommun kan det dröja tills fredag innan vattnet är drickbart igen.

– Det beror på proverna – vi vågar inte lova någonting. Så tillsvidare får man koka vattnet, säger Gustaf Olofsson, kommundirektör Lekeberg.

Det ska enligt kommunen vara koliforma bakterier, men vad källan är kan de inte svara på. Det kan handla om exempelvis en fågel som bajsat i tornet.

– Vi har upptäckt Koliforma bakterier, en avföringsbakterie man blir magsjuk av, säger Gustaf Olofsson.

Finns det någon risk att någonting tagit sig in i vattentornet, som en fågel?

– Det ska inte finnas möjlighet för en fågel – men det är lite det vi kikar på, säger Olofsson.

På sin hemsida skriver nu Lekebergs kommun ut instruktioner för hur du ska koka ditt vatten och när det behöver kokas.

Allt vatten som ska förtäras ska kokas. Därför ber kommunen de berörda kommunborna att tänka att det gäller även vatten till kaffekokning, is, tandborstning, blandning av andra drycker och sköljning av frukt.

Detta ska du göra när din kommun rekommenderar att dricksvattnet ska kokas

  • Koka allt vatten som ska drickas eller användas i matlagning.  
  • Koka upp vattnet i en kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt. Bakterier, virus och parasiter dör när vattnet kokas.  
  • Häll upp det kokta dricksvattnet i väl rengjord kanna, flaska eller annan behållare och låt det svalna. Låt det stå i rumstemperatur eller svalare – gärna i kylskåpet

Källa: Lekebergs kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.