John Johansson (S) säger att kommunen inte kan kräva att de privata hemtjänstföretagen har kollektivavtal. Foto: Johan Pisoni/SVT

Kommunalrådet i Örebro: ”Vi kan inte kräva kollektivavtal”

Uppdaterad
Publicerad

Örebros kommunalråd John Johansson (S) säger att han förutsätter att de privata hemtjänstföretagen inte tvingar sin personal att arbeta gratis.
– Följer de inte reglerna i avtalet så kan det föreligga skäl för hävning, säger han.

Fackförbundet Kommunal larmar om att fyra privata hemtjänstföretag i Örebro inte ger sin personal betalt för transporttiden mellan kunderna.

Eftersom att företagen drivs med skattemedel från Örebro kommun tycker facket att kommunen har ett ansvar att säkerställa att företagen har schysta villkor.

John Johansson säger att kommunen hela tiden ser över och skärper avtalen med de privata utförarna.

– Jag tycker att vi gör tillräckligt. Vi kan inte gå in i enskilda lönespecifikationer, det måste vara en fråga mellan den anställde, företaget och facket, säger han.

Kan ställa tuffare krav år 2020

I april år 2020 kommer kommunen sluta med lagen om valfrihetssystem inom hemvården. Istället kommer man börja med lagen om offentlig upphandling.

– Den ger oss fler möjligheter att ställa tuffare krav i avtalen, säger han.

Men ni kräver inte att företagen har kollektivavtal... Borde inte kommunen värna om den svenska modellen?

– Jo, det tycker jag. Men tyvärr finns det en tydlig majoritet i Sveriges rikstad som är emot att skärpa kraven. Vi gör vad vi kan för att villkoren ska vara så hårda som möjligt, säger John Johansson (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dåliga villkor på jobbet – Örebro

Mer i ämnet