Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Peter Larsson, kommundirektör, tittade själv på vissa av fakturorna från företaget bakom Trainstation och reagerade. Foto: Magnus Wahman/SVT

Kommunchefen begärde hemlig utredning av Trainstations inköp

Uppdaterad
Publicerad

Nu framkommer det att Peter Larsson, kommundirektör i Örebro kommun, beställde en utredning som tittat på den ekonomiska kontrollen av företaget bakom Trainstation. Utredningen har varit hemlig. Den externa revisionsbyrån som genomfört den har bara rapporterat till honom.

SVT Nyheter Örebro har hittat flera brister när vi granskat Örebro kommuns ekonomiska kontroll av fakturorna från Brightn AB, företaget bakom den digitala mötesplatsen Trainstation i Vivalla.

I samband med granskningen fick SVT kännedom om att ekonomiavdelningen på Örebro kommun efter interna larm startat en utredning. Men samtidigt hade kommundirektör Peter Larsson beställt en egen extern utredning som han hållit hemlig – fram tills nu.

”Omfattande arbete”

Enligt honom fick han bland annat signaler från Örebro kommuns projektkontor sent i våras, om att det fanns brister i underlagen till Brightnfakturorna. De ifrågasatte därför att fakturorna blivit godkända för betalning.

– Jag bedömde att jag behövde göra en extern utredning på detta. Dels är det ett ganska omfattande arbete, dels ville jag att slutsatsen skulle vara odiskutabel, säger Peter Larsson.

Fått skriftlig varning

Utredningen kommer fram till samma brister som SVT. Bland annat har den ansvarige verksamhetschefen Thomas Gustafsson brustit i kontrollen av Brightns inköp, och inte heller förhållit sig till avtalet som kommunen tecknat med företaget.

Thomas Gustafsson är nu avstängd från sitt arbete i en månad, och har även fått en skriftlig varning.

– Det är jag som beslutat om den åtgärden. Det är ett sätt för arbetsgivaren att visa att vi ser väldigt allvarligt på detta, säger Peter Larsson.

Hör mer i klippet hur kommunen tänker agera mot konsulten som startat Trainstation.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Trainstation

Mer i ämnet