Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se övervakningsbilderna i klippet och hör Mats Brantsberg, tillförordnad verksamhetschef för Partnerskap, svara på frågor om dem. Foto: SVT/Övervakningsbilder

Trainstation har kameraövervakat förbipasserande utan tillstånd

Uppdaterad
Publicerad

Den digitala mötesplatsen Trainstation i Vivalla har kameraövervakat personer som passerat utanför lokalen – utan att ha tillstånd för det. Det kan SVT Nyheter Örebro nu avslöja. Kamerorna har även spelat in ljud i lokalerna utan att verksamheten informerat besökarna.

Kamerorna sattes upp 2019 och inspelningarna täcker en stor del av Trainstations lokaler. Enligt Örebro kommun var anledningen att det förekommit stölder och kommunen bedömde att de inte behövde söka tillstånd för kamerorna.

– Vi bedömer inte att det är en en plats dit allmänheten har tillträde enligt lagens definition, säger Mats Brantsberg, tillförordnad verksamhetschef för Partnerskap.

SVT granskar Trainstation

Tillgång till inspelningar

Men kamerorna får inte vara vinklade så de filmar ut genom fönster. SVT får tillgång till inspelningar som tydligt visar människor som passerar utanför Trainstations lokaler, utan att vara medvetna om att de blir filmade.

En av kamerorna som sitter inne på Trainstation i Vivalla. Foto: SVT

Och vi hittar en sak till. Inne på Trainstation sitter skyltar om att lokalen kameraövervakas, men besökarna får inte reda på att kamerorna även spelar in ljud.

Efter att SVT börjat ställa frågor om inspelningarna till Örebro kommun har kameror vinklats om och ljudinspelningen stängts av.

Hör Mats Brantsberg svara på frågor om det i klippet ovan.

Inskränker personlig integritet

Kameraövervakning är reglerat eftersom det inskränker den personliga integriteten. Därför är det relevant hur länge det inspelade materialet sparas och vilka som har tillgång till det.

Enligt EU:s riktlinjer ska material helst raderas efter tre dygn, om inte kamerorna filmat ett brott. Men i slutet av januari hade Trainstation kvar inspelningar från den 20 oktober förra året.

Inspelningar från kamerorna på Trainstation som sparats sedan slutet på oktober förra året. Foto: Privat

– Det är en uppgift som jag inte känner till. Jag vet att vi haft längre inspelningstider. Det har tidigare varit två veckor, men vi har dragit ner nu så vi är nere på de tider Integritetsskyddsmyndigheten rekommenderar, säger Brantsberg.

”Inte ge garantier”

Det verkar vara ganska spritt bland anställda på Trainstation vilka som kommer åt det inspelade materialet, men det ser även ut som att det finns fjärråtkomst på kamerorna – och det är oklart vem som kan titta på videoströmmen.

SVT ställer frågan till Mats Brantsberg om kommunen kan garantera att ingen övervakar deras personal på Trainstation.

– Jag kan inte ge dig garantier, men att säkerställa att så är fallet ska vi naturligtvis göra.

Fotnot: När SVT fick tillgång till kamerainspelningarna var både personerna som filmats och ljudet maskat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Trainstation

Mer i ämnet