Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Helena Ståhl (SD), kommunalråd, är kritisk till kommundirektörens agerande. Hör henne i klippet. Foto: SVT

Trots larm – dröjde fem månader innan kommundirektören utredde Trainstation

Uppdaterad
Publicerad

En tjänsteman på Örebro kommun larmade om misstänkta ekonomiska brister på Trainstation redan i januari förra året. Det dröjde dock fem månader innan kommundirektör Peter Larsson gav en revisionsbyrå uppdraget att utreda verksamheten. Under tiden fortsatte Örebro kommun att betala fakturor till konsulten bakom verksamheten.

Efter utredningen agerade kommunen, både mot den kommunala chefen som hade det ekonomiskt ansvaret och konsulten.

– Jag fick indikationerna för första gången till mig, i maj månad, sa Peter Larsson i december när SVT pratade med honom om de ekonomiska bristerna på Trainstation.

Utredningen som kommundirektören beställde. Foto: SVT

Larmade i januari

Men larmet om att något inte stod rätt till kom långt innan maj förra året. Den 10 januari 2022 upptäckte avtalscontrollern Eleonor Ericzzon brister i Trainstationfakturorna och redan dagen efter skickade hon sina fynd upp till kommunledningen.

– Jag trodde nog att jag skulle bli kontaktad både av ekonomidirektören, men kanske också kommundirektören, för att få ge mer information, säger hon.

Ekonomidirektör Johanna Larsson skriver i ett mejl till SVT att Örebro kommun ”haft uppe ärendet vid flera tillfällen under våren internt i ledningen”. Hon vill dock inte ställa upp på en intervju.

Samtidigt uppger en initierad källa för SVT att kommundirektör Peter Larsson fick informationen om bristerna med Trainstationfakturorna redan tidigt 2022.

– Om man fått indikationer om att något inte står rätt till då kan man inte stoppa huvudet i sanden och låtsas att det står rätt till, säger Helena Ståhl (SD), kommunalråd.

Ett av de första mejlen SVT skickade till Örebro kommun för att ta del av handlingar om företaget bakom Trainstation Foto: Grafik

SVT begärde handlingar

Tidigt i maj började SVT höra av sig till Örebro kommun och begära handlingar om företaget bakom Trainstation till vår granskning. Det var då som kommundirektör Peter Larsson uppgett att han först fick indikationer på att något inte stod rätt till med fakturorna.

Den 13 juni beställde han sedan den externa utredningen.

Peter Larsson, kommundirektör i Örebro kommun. Foto: Magnus Wahman

Trots upprepade försök vill inte Peter Larsson ställa upp på en intervju med SVT om det här.

Hör Eleonor Ericzzon och Helena Ståhl (SD) i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar Trainstation

Mer i ämnet