Carina Fyrphil, personalchef Lindesberg kommun. Foto: SVT

Kommunen ber båda parter om ursäkt

Uppdaterad
Publicerad

En före detta enhetschef inom Lindesbergs kommun ställde frågor under ett personalmöte för att få reda på vem i personalen som skrivit en anonym kritisk insändare. Nu har kommunen beslutat om mer utbildning om vilken rätt medarbetarna har att vända sig till media.

Redan förra sommaren samlade arbetsgivaren samtliga chefer i kommunen och de kommunla bolagen till en utbildning om efterforskningsförbudet, meddelarfriheten och repressalieförbudet.

Personalchefen Carina Fyrphil berättar också att facket och skyddsombuden kopplats in för att sprida information ute på arbetsplatserna. Dessutom har introduktionen för både chefer och anställda setts över i samband med nyanställningar.

JK-anmälan mot Lindesberg

”Ingen ska behöva utsättas”

– Det vi kan göra är att säkerställa för framtiden att ingen ska behöva utsättas för det här, säger Carina Fyrphil.

Den stundande rättegången, där den före detta enhetschefen står åtalad för brott mot eftersökningsförbudet, vill Carina Fyrpihl inte uttala sig om av respekt för de båda medarbetarna. Men arbetsgivaren har försökt skapa sig en bild av vad som hände under det där personalmötet för ett drygt år sedan.

– Vi har intervjuat och pratat med medarbetarna i fråga, både enhetschef och i den arbetsgrupp där det skedde. Om det här nu har hänt på det här sättet då är det ju vi som har brustit, om chefen har ställt den här frågan, då måste vi säkerställa att cheferna har med sig den här kunskapen.

Mycket i media

– Vi måste be om ursäkt till båda parter i frågan för båda är medarbetare hos oss så det är ju vi som har brustit på något sätt, säger Fyrphil.

Carina Fyrpphil berättar också att arbetsgivaren försökt säkerställa hur personalen mådde efter det som hänt.

– Det blev en hel del jobbiga situationer och mycket i media, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

JK-anmälan mot Lindesberg

Mer i ämnet