Polisen hittade kvinnan i Svartån den 7 oktober, och ett område spärrades av. Foto: Beatrice Emmerik/SVT

Kommunen gör lex Sarah-anmälan efter 97-årig kvinnas försvinnande och död

Uppdaterad
Publicerad

Örebro kommun gör nu en anmälan enligt lex Sarah efter att en 97-årig kvinna anmäldes försvunnen av hemvården och senare hittades död. Detta trots att kommunens egen utredning ännu inte är avslutad.

– Vi har valt att göra en IVO-anmälan utifrån allvaret i händelsen, säger Marie-Louise Hammar, socialt ansvarig samordnare i Örebro kommun.

Örebro kommun har påbörjat en egen utredning. Den skall gå till botten med hur de agerat som vårdgivare till den 97-åriga kvinna som under oklara omständigheter försvann och senare anmäldes försvunnen av hemvården i början av oktober. Kvinnan hittades senare avliden och en 45-årig man sitter fortsatt häktad, misstänkt för mord och människorov.

Parallellt med polisens utredning ska kommunen själv gå till botten med huruvida de själva i något av sina åtaganden gentemot kvinnan brustit och om en orosanmälan borde ha gjorts.

– Jag är ju ytterst ansvarig för utredningen och vet inte just nu vad den kommer att visa, men vi vill försäkra oss om och säkerställa att samtycken har inhämtats på rätt sätt på alla nivåer, säger Marie-Louise Hammar, socialt ansvarig samordnare i Örebro kommun.

Intervjuer nästa vecka

Av anmälan som lämnats till Inspektionen för vård och omsorg framgår det att i en kontroll av dokumentation kring just samtyckesdelen finns oklarheter som behöver utredas ytterligare.

– Vi kommer att genomföra intervjuer med personer i hela den kedja som funnits för att säkerställa att allt har hanterats korrekt. Från myndighetsutövare till utförandesidan. Det är så långt jag kommentera saken just nu, säger Hammar.

Efter att anmälan är gjord till IVO har kommunen två månader på sig att slutföra sin egen utredning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkt mord på 97-årig kvinna

Mer i ämnet