Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Därför söker kommunen inte bidraget: ”Ingår redan”. Foto: Elin Igelström Nordahl/SVT/Privat

Kommunen om bidraget: ”Vi behöver inte det”

Publicerad

Örebro är en av fyra kommuner i länet som inte har sökt bidraget från Naturvårdsverket för att flytta och skrota dumpade fordonsvrak. Och i frågan om att flytta fordonsvrak från privat mark är budskapet tydligt.

– Vi följer lagstiftningen och gör inga undantag, säger Ferid Kovacevic, chef för avdelningen Gata och trafik på Örebro kommun.

I Örebro län har totalt åtta av tolv kommuner sökt och fått stöd från Naturvårdsverket sedan det infördes 2021. Örebro kommun är en av de kommuner som inte tänker söka bidraget i år.

– Vi har tittat på det i år och den information som jag har fått är att vi inte behöver bidraget. Bidraget är till för att kunna skrota fordon vilket redan ingår i våra avtal, därför ser vi inget behov av det, säger Ferid Kovacevic, chef för Gata och trafik på Örebro kommun.

Kommunen: Följer bara lagen

Ferid Kovacevic menar också att Örebro kommun håller sig till rådande lagstiftning – i ärenden med fordonsdumpning som inte sker på kommunal mark får markägaren ta ansvaret.

– Markägaren får i sin tur försöka söka upp fordonsägaren och reglera betalningen utifrån det perspektivet.

”Kan bli fel gentemot markägare”

Vi har träffat Michael som har återkommande problem med att fordon dumpas på hans mark. Är kommunen villig att hjälpa till ?

– Ja, det är vi självklart, men vi kan inte gå utanför lagstiftningen i de här frågorna. Då blir det fel från vår sida utifrån myndighetsutövningen. Det kan också bli fel mot fordonsägare och markägare.

Enligt Naturvårdsverket är bidraget underutnyttjat. Vad tänker du om det och om att ni inte ansökt om bidraget?

– Det är tråkigt att man tycker att det är underutnyttjat, men vi har vårt perspektiv. Det kan nog komma andra till större gagn. Vi har regleringar i våra avtal som gör att våra kostnader redan är ombesörjda i de här frågorna.

Se klippet där Ferid Kovacevic svarar på mer frågor om fordonsdumpningen i Tjusebotorp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.