Säckarna med batteriavfall läcker frätande vatten. Foto: Tomas Wedin/SVT

Kommunen ställer böteskrav på batteriåtervinningsföretag

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen tog Miljönämnden i Örebro kommun beslutet att ställa böteskrav på batteriåtervinningsföretaget Urecycle i Karlskoga – i hopp om att få bort det dumpade batteriavfallet så snart som möjligt.

Om företaget inte flyttar avfallet kan de tvingas betala närmare fem miljoner i böter, något P4 Örebro var först med att rapportera om. Ordförande i miljönämnden, Per Lilja, bekräftar att man tagit beslut om böteskrav.

– Första försöket att få bort avfallet lyckades inte. Nu gör man ett nytt försök genom att rikta böteskrav mot Urecycle i Karlskoga istället, säger han.

Det var i december som det framkom att ett företag som anlitats av Urecycle dumpat batteriavfall i naturen på flera platser i Örebro län. Örebro kommun skickade ett föreläggande till en underleverantör som hanterat det aktuella batteriavfallet. Kravet var att avfallet skulle flyttas senast den 20 januari. Annars skulle företaget behöva betala vite på en miljon kronor.

Företaget gick strax därefter i konkurs och batterisäckarna står därmed kvar.

– Det viktigaste är att avfallet försvinner därifrån nu, säger Per Lilja.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.