Marie Magnusson arbetar som flyktingguide i Örebro kommun. Uppdraget är att lotsa ukrainska flyktingar rätt i svenska samhället. Foto: SVT

Örebro kommun fortsätter finansiera flyktingguiden

Uppdaterad
Publicerad

Gymnasie- och arbetsmarknadsförvaltningen fick i höstas medel av Länsstyrelsen för att upprätta en tjänst för att underlätta integration och etablering för ukrainska flyktingar. Nu kommer kommunen själva fortsätta finansiera tjänsten och förlänger den till slutet av året.

Utöver att tjänsten för den kommunanställda flyktingguiden förlängs så breddas uppdraget till att inte bara gälla ukrainska flyktingar utan istället ska tjänsten gälla alla flyktingar i Örebro.

– Vi hoppas kunna erbjuda fler flyktingar en brygga in i det svenska samhället, säger Christopher Hedblom Rydaeus (M) som är ordförande i Gymnasie och arbetsmarknadsnämnden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marie Magnusson kommer det närmaste halvåret att arbeta som flyktingguide i Örebro kommun. Uppdraget är att lotsa ukrainska flyktingar rätt i svenska samhället. Hör mer i videoklippet. Foto: SVT

I klippet ser ni  flyktingguiden Marie Magnusson berätta om hennes roll som flyktingguide från när SVT Örebro träffade henne i januari.

Flyktingguide i Örebro

Flyktingguiden sattes i drift för att underlätta integrationen för ukrainska flyktingar i Örebro kommun i vintras. Bland annat samordnar hon ett mentorprogram där personer från civilsamhället kan hjälpa flyktingar att träna på det svenska språket och stötta dem socialt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.