Tre kommuner i länet erbjuder gratis lunch till distansstuderande gymnasieelever Foto: Janerik Henriksson / TT /

Här erbjuds gratis lunch till gymnasieeleverna

Uppdaterad
Publicerad

Med anledning av coronapandemin bedrivs sedan några veckor tillbaka distansundervisning på alla gymnasieskolor i landet. Nu har flera kommuner i länet beslutat om att erbjuda matlådor eller lunch som ersättning för skolmaten.

Lekebergs kommun erbjuder gratis lunch på tre av kommunens grundskolor, för de gymnasieelever som är skrivna i Lekebergs kommun men som studerar på annan ort och som nu på grund av coronapandemin studerar på distans.  

Från och med 15 april så kan gymnasieeleverna komma och äta lunch på tre olika grundskolor. Eleverna måste anmäla sig för att kunna ta del av erbjudandet.

Coronaviruset i Örebro län

Maten kommer att serveras i lunchbuffén i skolornas matsal efter att de ordinarie eleverna som fortfarande studerar på skolan har ätit. Detta för att minimera risken att eleverna som studerar på grundskolorna och gymnasieeleverna möts och på så sätt minimera risken för smittspridning.

Från och med den 27 april erbjuds även gymnasieelever i Lindesbergs kommun erbjuda alla gymnasieelever oavsett vilken kommun man går i att komma till antingen Ekgården i Fellingsbro, Fröviskolan, Lindeskolan eller Storåskolan och äta ett gratis mål mat mot att eleven gör en anmälan fredagen innan den veckan eleven vill ha mat.

Sedan gymnasieskolorna i Sverige gick över till fjärr- och distansundervisning har matsalen på Lindeskolan varit stängd men öppnar nu igen för att erbjuda gratis luncher.

Erbjuder matlådor

Även Kumla kommun erbjuder gratis mat till gymnasieeleverna från och med imorgon den 15 april. I Kumla erbjuds lunchen i form av en matlåda som kan hämtas upp. Matlådan erbjuds till alla gymnasieelever oavsett vilken gymnasieskola eleven kommer ifrån. En anmälan måste göras då antalet matlådor som lagas är begränsade.

Örebro kommun erbjuder också matlådor från och med idag tisdag. Matlådorna ska kunna hämtas upp på en specifik grundskola. Mer information har gått ut till eleverna på lärplattformen.

Fler kommuner tar efter

Ljusnarsbergs kommun erbjuder också matlådor till gymnasieeleverna från och med den 14 april. Anmälan behöver ske i förväg senast den 16 april. Om ett syskon eller kamrat också anmäler sig så kan en person hämta matlådor till alla. Om man känner sig sjuk så får man inte komma och hämta mat själv utan då gäller det att anmäla sig och be någon att hämta maten åt en.

Sydnärke sluter upp och nu erbjuds matlådor till gymnasieelever även i Askersunds kommun, Hallsbergs kommun och Laxå kommun.

Från och med den 27 april erbjuds även gymnasieelever i Lindesbergs kommun. Även Karlskoga och Degerfors kommun erbjuder matlådor till gymnasieeleverna från 27 april.

Tider och upphämtning av gymnasieelevernas lunch

Lekebergs kommun:

Skolorna där gymnasieeleverna kan äta lunch är Hidinge skolan, Mullhyttans skola eller Lekebergsskolan.

Tiderna är 12.00 på Mullhyttan skolan och 12.30 på de två andra skolorna.

Kumla kommun:

Matlådorna beställer eleverna veckovis och hämtas mellan 11.00 och 13.00 vid Vuxenutbildningens utbildningsrestaurang. Från och med 13 maj finns det möjlighet att hämta sin matlåda även på skolorna i Hardemo, Åbytorp, Hällabrottet, Ekeby och Sannahed.

Ljusnarsbergs kommun:

Matlådorna kan hämtas efter att eleven har anmält sig på kommunens hemsida vecka för vecka.

Matlådan kan hämtas av eleven själv, en kompis, ett syskon eller annan familjemedlem så länge eleven har anmält sig till att få en matlåda lagad till sig. Matlådorna hämtas i matsalen på Kyrkbacksskolan mellan klockan 13.00-13.30.

Sydnärke:

I Askersund, Hallsberg och Laxå kan matlådor hämtas ut från och med onsdag den 22 april. Beställningar för kommande vecka görs senast fredagar kl 10.00.

Lindesberg kommun

Alla gymnasieelever oavsett kommun och skola kan från och med den 27 april komma till någon av följande fyra skolor Ekgården i Fellingsbro, Fröviskolan, Lindeskolan eller Storåskolan och äta lunch. Elever som vill komma och äta måste anmäla detta på en särskild e-tjänst på kommunens hemsida senast klockan 12.00 fredagen före den vecka eleven vill komma och äta lunch.

Karlskoga och Degerfors kommun:

Eleverna fyller via nätet i ett formulär där de väljer vilka dagar de vill ha mat under nästkommande vecka. Sedan får de själva hämta maten vid angiven skola. Matlådan kan de sedan hämta vid Möckelngymnasiet i Karlskoga och Parkskolan i Degerfors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet