Foto: Claudio Bresciani / TT, Henrik Holmberg /TT

Hemester – det här kan du göra i länet i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Sommarlovet är här, precis som vanligt. Men på grund av coronapandemin blir sommarlovet inte riktigt som det brukar och för många blir det hemester istället. Så hur skapar man semesterkänsla på hemmaplan? Nedan har vi listat ett axplock av sommarlovsaktiviteter i just din hemkommun.

Obs! De listade aktiviteterna i respektive kommun är endast ett urval. Ytterligare aktiviteter kan anordnas i din hemkommun. Fullständig information om exakta tider, platser, eventuell konstad, föranmälan etc. går i regel att nå på respektive kommuns hemsida. 

Askersund

Drama, pyssel, kubbspel och bollsport. Det är några av de aktiviteter som arrangeras av kommunen från vecka 25 till 30 för barn på mellan- och högstadiet. Aktiviteterna hålls alla vardagar mellan klockan 10-12 och 13-15.

På måndagar, onsdagar och fredagar går de av stapeln vid Sjöängen i Askersund. På tisdagar får de aktivetssugna barnen ta sig till antingen Strandvallen i Hammar eller fotbollsplanen i Olshammar och på torsdagar till fritidsgården i Mariedamm eller bakom kiosken i Zinkgruvan.

Degerfors

Tidigare år har Folkets hus i Degerfors haft sommarlovsbio en dag i veckan. På grund av rådande restriktioner kommer sommarlovsbion i år att visas flera dagar i veckan, förutsatt att det finns ett intresse.

I konsthallen i Folkets hus kommer det att visas en utställning om barnboksfiguren Plupp. I anslutning till konsthallen kommer det finnas möjlighet för barnen att pyssla. Biblioteket kommer också att dela ut Plupp-böcker för den som inte kan få nog av den lilla blåhåriga figuren från fjällen.

Kulturcentrum berget håller öppet, men de planerade evenemanget har ställt in på på grund av corona. Dock kommer det att finnas personal på plats som, beroende av intresse, väder och vind, kommer anordna aktiviteter för de barn och unga som besöker kulturcentret.

Hallsberg

Under tre veckor arrangerar Hallsbergs kommun sommarkollo i Motorp. Vecka 25 drar det igång för elever i årskurs sex. Veckan därpå är fyror och femmor från Långängen och Stocksätter välkomna. Vecka 27 blir det kollo för fyror och femmor från Pålsboda, Hjortkvarn, Sköllersta, Vretstorp och Östansjö.

Med start den 23 juni kommer Hjortkvarns ungdomsgård vid ett flertal tillfällen att arrangera sommarlovsaktiviteter för barn och ungdomar mellan 6 och 16. 

Hällefors

Mellan den 15 juni och 17 augusti anordnas en uppsjö av sommarlovsaktiviteter för Hällefors barn och unga. Alla aktiviteter är gratis och arrangeras av antingen kommunen själv, en förening eller kommun och förening i samarbete.

Aktivitetsprogrammet inleds med bland annat simskola vid Sångens badplats mellan den 15 och 18 juni för alla mellan 5 och 16 år. Den 14 till 16 juli kan barn mellan 9 och 16 lära sig koda sitt egna datorspel eller programmera en robot på Hällefors bibliotek. Max antal barn är dock begränsat till tio per dag. För att delta behöver man föranmäla sitt intresse på biblioteket.

Sommarlovsprogrammet avslutas den 17 augusti med att barn mellan 6 och 15 får testa på att måla i olika tekniker på Grythyttans gästgivaregård.   

Karlskoga

I Karlskoga anordnas en mängd sommarlovsaktiviteter i samarbete med kommunen och det lokala föreningslivet. Exempelvis kan barn mellan 6 och 12 varje vardag under vecka 25, 26 och 33 testa att friidrotta på området kring Nobelstadion. Aktiviteten, som är gratis, arrangeras av Karlskoga friidrott.

Mellan den 22 och 25 juni anordnar Bofors gymnastikförening ”Summercamp” i gymnastik på Bredgårdsskolan. Aktiviteten är gratis och delta kan den som född mellan 2002 och 2011.

Den som gillar att läsa att läsa kan delta i ”Sommarboken”. Aktiviteten, som anordnas av Karlskoga bibliotek, innebär att man på ett vykort antingen svarar på frågor eller ritar sin upplevelse av den bok man valt. När vykortet sedan lämnas in (mellan den 29 juni och 1 september) ges en bok i present.

Kumla

Det omfattande programmet av sommarlovsaktiviteter i Kumla har tagits fram av kommunen, lokala föreningar och studieorganisationer som vill bidra till en händelserik och aktiv sommar för kommunens barn och unga. Ett urval av aktiviteter är som följer: 

Barn mellan 6 och 12 som gillar djur och natur kan gå på upptäcksfärd längs kommunens naturstigar. På varje stig finns en stämpel som man med hjälp av ledtrådar söker sig fram till. När alla, totalt sju, stämplar hittats ges ett pris. Upptäcksfärden är gratis och arrangeras av Kumla kommun från den 10 juni till och med 18 augusti.

Den 11 augusti kan den mellan 13 och 19 år lära sig laga mat utomhus i naturen. Aktiviteten anordnas av Ung fritid och kräver en föranmälan.

Laxå

I Laxå kommun anordnas en mängd aktiviteter under sommarlovets första veckor i och kring Allaktivitetshuset och med Fritidsklubben som arrangör. Nedan följer ett axplock av aktiviteter:

Den 23 juni bjuder ”Sommarklubben” in till cykelutflykt till Borasjön för barn i årskurs fyra till sju. Väl framme vid sjön blir det bad, lek och en lättare lunch.

På Laxå bibliotek kan barn från nio år och uppåt varje onsdag mellan klockan 10 och 12 komma och pyssla. Också barn under nio är välkomna, men då tilsammans med en vuxen.

På biblioteket kan också barn mellan 9 och 12 som gillar att läsa och skriva komma till ”Sommarboken” där man bland annat kan göra egna boktipsfilmer eller bara prata om böcker med andra bokälskare. Sommarboken träffas under två timmar den 16 juni, 8 juli och 7 augusti. Man behöver dock inte vara med på alla träffar. 

Lekeberg

I Lekeberg anordnar kommunen en rad gratis aktiviteter mellan vecka 24 och 34. Till exempel kan barn och ungdomar i alla åldrar som gillar att pussla från vecka 25 besöka biblioteket för att lägga färdigt ett pussel som består av hela 1500 bitar. 

Den 12 till 14 augusti kan barn mellan 7 och 12 år gå på cirkusskola i sporthallen vid Hidinge skola. Cirkusskolan anordnas i samarbete med Camp Circus från Norrköping. 

Lindesberg

I Lindesberg anordnar kommunen sommarlovsaktiviteter, bland annat läger, för barn och ungdomar födda mellan 2005 och 2014. De flesta aktiviteterna är gratis.

Den 22 till 26 juni  anordnas ett äventyrsläger i Kloten för barn mellan 13 och 15 år. Lägerdagarna är fyllda av aktiviteter såsom kanotpaddling, bågskytte och höghöjdsbana. Busstransport till lägerskolan i Kloten ordnas från ett flertal orter i kommunen.

Vecka 26 till 28 är det liksom förra året ”Summer fun” i Lindesbergs arena. Arenan fylls då med bland annat hoppborgar, hinderbanor, pyssel och tävlingar för barn mellan 6 och 15.

Ljusnarsberg

I Ljusnarsberg anordnas en mängd sommarlovsaktiviteter i kommunens egen regi och i samarbete med lokala föreningar. Den 16 juni inleds sommarprogrammet med ”barmarksdrag med hund” på elljusspåret i Kopparberg. Aktiviteten är gratis och man kan välja att antingen själv testa eller att bara titta på. Hundar och utrustning finns på plats!

På tisdagar och torsdagar från den 7 till 30 juli kan barn mellan fem och åtta gå på dansskola i Kyrkbacksskolan. Just i Kyrkbacksskolan bjuds vid flera tillfällen, däribland den 15 juli, barn mellan sju och elva in till LAN. 

Nora

I Nora kommun kommer Naturskolan under sju veckor anordna aktiviteter på Alntorps ö, i Pershyttan och i Gyttorps skolträdgård. ”Fritidsbyn” på Alntorps ö håller öppet och där går det att låna idrotts- och fritidsutrustning från Fritidsbanken. Under vecka 25 till 30 kommer det anordnas aktiviteter på området.

Då kommunen avsatt 350 000 kronor i bidrag till föreningslivet att anordna sommarlovsaktiviteter kan fler aktiviteter än de redan av kommunen planerade tillkomma allteftersom bidragsansökningar inkommer och beviljas.

Örebro

I Örebro finns ett välfyllt program av sommarlovsaktiviteter för kommunens barn och unga att ta del utav. De flesta aktiviteter är gratis, däribland en mängd aktiviteter i Hästhagen. Varje dag under vecka 25 till 33 kommer man till exempel kunna klättra på klättervägg, hoppa studsmatta och springa i stora vattenbollar. Mellan aktiviteterna kommer man också kunna svalka av sig i Svartån då Hästhagens nya platsplats är planerad att invigas i slutet av juni.

Den 22 juni bjuds barnfamiljer in till färgfest i Vivallaparken då pedagoger från kulturskolan är på plats med färg, penslar och annat material som ska förvandla parken till en färgsprakande ny värld.

Den 19 juli blir det bio för de allra minsta (två till fem år) då Lilla spöket laban visas på Bio Roxy på Olaigatan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet