Thomas Gustafsson vid Partnerskap Örebro berättar om kommunens satsning inför coronasommaren i videoklippet. Foto: Johannes Weckström /SVT

Kommunen satsar extra pengar inför hemmasommaren

Publicerad

En normal sommar reser många i Örebros utsatta områden utomlands till släkt och vänner. I år satsar kommunen extra på aktiviteter på grund av coronakrisen.

– Vi mobiliserar för att fler familjer kommer vara hemma i våra områden, säger Thomas Gustafsson, stadsdelsutvecklare på Partnerskap Örebro.

Statsbidragen som kommuner tidigare kunnat söka för lovaktiviteter uteblir i år. Samtidigt pågår coronapandemin och därför ser kommunen större behov av stimulans.

– Vi hade ju under förra året mycket aktiviteter med vuxennärvaro och det föll väldigt väl ut. Nu måste vi ta ännu mer höjd, säger Thomas Gustafsson.

Fritidsverksamheten ute

Baronbackarna är ett av de områden som berörs. Här står snart en frisbeegolfbana klar och en grillplats kommer fräschas upp inom kort. Fritidsgården flyttar det mesta av verksamheten utomhus.

– Baronbackarna är ju ett ganska litet bostadsområde. De flesta känner varandra mer eller mindre som gör att det är ganska gemytligt, säger Håkan Svensson som är föreståndare på fritidsgården 52:an.

Grillkvällar

I sommar kommer även familjegrillkvällar ordnas och det kommer att gå att låna saker för utomhusaktiviteter.

Hör mer om kommunens olika satsningar i videoklippet ovan.

Vad har du för planer för sommaren?

Nöjd med livet • Är 50 plus kvinna i riskgrupp som har förmånen att kunna jobba hemma. Kommer också spendera sommaren hemma som jag gjort under flera år. Bor så fint med stor trädgård att jag inte känner behovet att flänga runt på sommaren. Finns inget bättre än att ta dagarna som de kommer, bästa avkopplingen för mig och bra för miljön.

Molly • Fick ingen feriepraktik så det blir inget planerat. Kommer inte ens kunna göra saker som kostar.

Roland Laurin • Jag är 85 år och i riskgrupp pga diabetes och för två år sedan en hjärtinfarkt med Stenös inopererad, har hyfsade diab värden, tar ca 6 tabletter under morgon, långtids- och kort tids injektioner.
Tål inte hög värme, bor ensam så det finns inga planer för sommaren
Pga Coronan är jag inne nästan hela dagarna.
Tar en biltur i bland på ca två mil.
Normalt skulle jag tillbringa sommaren intill havet eftersom havet, segling m.m. varit mitt huvudintresse de senaste 20 åren
Men är det bara att ta det lugnt och bevaka hur Coronan beter sig, och hoppas att jag klarar mig för denna hemska pandemi!

Här är kommunens sommarsatsningar i Örebros bostadsområden:

• 2 miljoner kronor kommer från Partnerskap Örebro för ökad vuxennärvaro.

• Fler fritidsassistenter kommer finnas på fritidsgårdarna.

• 2,3 miljoner kronor satsas på lovaktiviteter i hela kommunen. Det är pengar som Örebro kommun får från Delegationen för integration (Delmos).

• 1 360 000 i extra bidrag klubbat av kommunstyrelsen som föreningar kan söka, eftersom fler förväntas vara hemma med anledning av coronapandemin.

Källa: Örebro kommun/Partnerskap Örebro

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet