Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Nu vill vi ha konkreta handlingsplaner”, säger John Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Örebro. Foto: Beatrice Emmerik/SVT

Kommunledningens mål: Vivalla ska inte vara ett särskilt utsatt område – senast 2027

Publicerad

Senast om fem år ska Vivalla i Örebro inte längre finnas med på polisens lista över särskilt utsatta områden. Det är den nya kommunledningens mål.

Vivalla klassas som ett särskilt utsatt område av polisen (se faktaruta). Nu vill politikerna ändra på det. Den nya målsättningen finns med i kommunens budget, som presenterades i förra veckan.

– Nu vill vi ha konkreta handlingsplaner, konkreta åtgärder som vi ska vidta. Inte bara i kommunen utan också i samarbete med andra aktörer som polisen och andra myndigheter, näringslivet och civilsamhället, säger John Johansson (S) kommunstyrelsens ordförande i Örebro.

Arbetet med att få bort Vivalla från polisens lista kommer att utvärderas löpande, enligt Johansson. Politikerna har gett förvaltningen i uppdrag att ta fram en handlingsplan.

Polisen positiv till målsättningen

Mattias Forssten som är lokalpolisområdeschef i Örebro tycker att kommunen gör rätt som sätter ett mål.

– Jag gillar att man gapar stort, sen kan man ha respekt för komplexiteten i det, säger Mattias Forssten.

Han poängterar att det viktiga är att få till en förändring för de boende i Vivalla.

– Det viktiga är att medborgarna känner skillnad, inte att att vi kan göra vissa mätningar. Utmaningen är ett göra en rejäl påtaglig skillnad för de boende.

I klippet: Varför har politikerna inte fattat det här beslutet tidigare?

Polisen delar in geografiskt avgränsade områden i utsatt område, riskområde och särskilt utsatt område.

De utsatta områdena kännetecknas av en låg socioekonomisk status där den kriminella verksamheten påverkar samhället. Det kan röra sig om våldshandlingar som riskerar att skada allmänheten, öppen narkotikahandel och ett utåtagerande missnöje mot samhället.

I lokalpolisområde Örebro klassas Vivalla som ett särskilt utsatt område. Varberga och Oxhagen klassas som riskområden.

Källa: polisen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningar nära skolor

Mer i ämnet